Sinonim za čuvara mreže
272

Superman je zauvijek skinuo rukavice: Otišao je najbolji i najveći golman svih vremena

K. H.
Buffon: Ikona, simbol golmana, lider, šarmer i neponovljivi sportista (Foto: A. L./Klix.ba)
Buffon: Ikona, simbol golmana, lider, šarmer i neponovljivi sportista (Foto: A. L./Klix.ba)
Zadatak da rukama spriječe ono što je glavni cilj u sportu u kojem se sve radi nogama najbolje objašnjava dijametralnu ulogu golmana u nogometu. A najbolji i najveći od svih - Gianluigi Buffon, godinama poslije gašenja svakog svjetla velike scene, okačio je rukavice o klin.

Buffon odlazi u 45. godini, kao jedan od trojice aktivnih nogometaša koji je igrao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. I od tada, pa sve 2017. godine, dok je bio na svom vrhuncu, bio je najbolji golman svijeta. Ili jedan od najboljih, jer takvi izbori su subjektivna stvar i nema parametara koji mogu to tačno definisati.

Ako se i može diskutovati o tome da li je Buffon najbolji golman svih vremena, onda nema nikakve dileme u izboru najvećeg. Ikona, simbol golmana, za one nešto starije, ali i one mlađe prva asocijacija za čovjeka s golmanskim rukavicama, lider, šarmer i neponovljivi sportista koji je trajao do 45. godine. I na kraju, za klubove Parmu, Juventus i PSG, te reprezentaciju Italije, a kroz četiri različite decenije i 29 godina dugu karijeru, upisao je 1.151 utakmicu. To govori najviše.

Buffon nije previše mario za novac, iako se odlazak iz Juventusa u PSG 2018. godine većinom veže za taj motiv. U PSG je otišao po jedinu klupsku titulu koja mu u karijeri nedostaje - Ligu prvaka, a kada u tome nije uspio, a imao je još godinu ugovora, odrekao se 10 miliona eura i vratio u Juventus. Ili još bolji primjer, karijeru je završio tako što je odbio bogatu ponudu iz Saudijske Arabije i odlučio staviti tačku. Nije sve u novcu...

Ime Gianluigija Buffona kroz godine je postalo sinonim za vrhunskog golmana, a bez ikakve sumnje, njegov lik i djelo obilježili su generacije i generacije navijača i nogometaša. Njegova vjernost Juventusu, u trenutku kada je klub zbog afere Calciopoli izbačen u nižu ligu, najbolji je način na koji je pokazao svoju veličinu i odanost, ali i kakva je ličnost bio.

Nadimak
Nadimak "Superman" postao je popuparan tokom Buffonove karijere u Parmi (1995-2001)

Od dna do samog vrha, Buffon je sa Starom damom preživio sve i doživio ni manje ni više nego novih šest titula prvaka Serije A, jednu promociju iz Serije B, dva finala Lige prvaka, tri Kupa i Superkupa Italije i jedno Svjetsko prvenstvo. Između početka i poređenja s Oliverom Kahnom, ere dokazivanja u konkurenciji Ikera Casillasa i Petra Cecha, do potvrđivanja vanserijskog kvaliteta u poznim godinama pored Manuela Neuera, prošlo je više od 20 godina. I Buffon je sve izdržao.

I sve je osvojio, osim trofeja Lige prvaka, u čijim je finalima čak tri puta izlazio kao gubitnik. A 2017. godine, nekoliko mjeseci prije nego će napuniti 40 godina, a ubrzo nakon što je izgubio treće finale, dobio je FIFA-ino priznanje za najboljeg golmana svijeta. I to, s obzirom na to da je imao gotovo 40 godina, svakako govori samo za sebe i koliko je bio vječan.

Zbog svojih izvanrednih golmanskih sposobnosti dobio je nadimak "Superman", no treba reći i da se Buffon u ranoj mladosti istakao zbog kontroverznih fašističkih stavova, koje nikada u svojoj karijeri nije priznao, već je govorio da je sve plod slučajnosti i nepoznavanja materije.

S Juventusom je osvojio sve, osim Lige prvaka u kojoj je tri puta gubio u finalu
S Juventusom je osvojio sve, osim Lige prvaka u kojoj je tri puta gubio u finalu

Prvi put kada je na majici imao natpis "ubica je onaj koji napusti borbu", što označava period nakon Drugog svjetskog rata u kojem se ovaj slogan koristio za krvave rezolucije u Calabriji i drugi put kada je zbog zabrane da na leđima ispod imena nosi dvije nule, izabrao broj 88, koji je momentalno protumačen kao pozdrav "Heil Hitler". Uz to, u mladosti ga je pratio grijeh da je fakultet pokušao upisati s lažnim svjedočanstvom. I tu su sve njegove kontroverze završene.

Malo je poznata i Buffonova priča o "romansi" s navijačima Lazija, koji su mu u svakom meču koji je igrao protiv njihovog kluba pokazivali poštovanje i nagrađivali ga aplauzom. Priča datira iz 1999. godine, kada je Buffon, tada golman Parme, navijao da ovaj klub osvojio titulu prvaka ispred Milana, a nakon toga, u apsolutno svakom meču međusobno su se pozdravljali i održavali prijateljski odnos.

Ubrzo nakon toga, a iako ga je Lazio potajno želio dovesti u svoje redove, stigao je poziv Juventusa, jedan od "onih poziva" koji se nikada ne odbijaju. U konačnici svega, za Juventus je branio na ukupno 685 mečeva, primio je 539 pogodaka, a svoju mrežu sačuvao na nešto manje od polovine mečeva (322).

Buffon je bio jedan od ključnih igrača Italije u pohodu na titulu prvaka svijeta 2006. godine
Buffon je bio jedan od ključnih igrača Italije u pohodu na titulu prvaka svijeta 2006. godine

Ukupno je osvojio 10 naslova prvaka Italije (uz dva koja su im oduzeta), šest trofeja u Kupu Italije, sedam italijanskih Superkupova, jednu titulu prvaka Francuske, Superkup Francuske, UEFA kup s Parmom 1999. godine i Svjetsko prvenstvo s Italijom 2006. godine. Uz sve nabrojano, može se spomenuti i trofej U-21 prvaka Evrope s mladom reprezentacije Italije.

I nakon svega što je uradio za 29 godina dugu karijeru, a kada je već duboko zagazio u pozne godine, razumijemo i shvatamo da je došlo vrijeme za zasluženi odmor. Gianluigi Buffon, golman s legendarnom karijerom i srčanim pristupom igri, ostat će zauvijek urezan u historiju sporta i nogometa.

Iako ga i zvanično više nikada nećemo vidjeti među stativama, njegove sjajne odbrane, kao i njegovo naslijeđe, ostaju kao svjetionik vrhunskog nogometa i primjer elitnog svjetskog golmana. I za mnoge, najvećeg i najboljeg svih vremena.