Spreman spektakl
74

Superfinale između Rivera i Boce večeras u Madridu: Borba za najslađu pobjedu u historiji

Piše: N. K.
Foto: AFP
Foto: AFP
Revanš utakmica finala Copa Libertadoresa između River Platea i Boce Juniors konačno će se odigrati večeras nakon silnih peripetija i promišljanja šta napraviti.

Finalu jednostvano nije bilo suđeno da se odigra u predviđenom roku, a to se moglo vidjeti već u prvom meča koji je bio odgođen zbog velikog potopa u Buenos Airesu. Revanš koji su svi s nestrpljenjem čekali ponudio je nestvarne slike nakon kamenovanja Bocinog autobusa pri dolasku na Monumental, policijskog korištenja suzavca pa čak i insistiranja CONMEBOL-a i FIFA-e da se utakmica mora odigrati, iako su svi akteri bili protiv.

Ipak, razum je prevladao, utakmica je odgođena, ali tek je onda počela prava sapunica budući da su iz Rivera tvrdili kako nisu krivi za incident jer se on odigrao van stadiona i ultimativno zahtjevali meč na svom stadionu. S druge strane, Boca je tražila da se utakmica uopšte ne odigra, da se registurje 3:0 za njih i da ih se proglasi pobjednicima pozivajući se na slučaj iz 2015. nakon incidenta na Bomboneri kad je River na sličan način prošao dalje.

Brojni gradovi širom svijeta nudili su organizaciju utakmice nakon što je CONMEBOL donio odluku prema kojoj u Južnoj Americi nije moguće organizovati duel. Prva se javila Genova, ali taj prijedlog CONMEBOL nije prihvatio kao ni onaj Dohe, koja je svakom klubu ponudila 10 miliona dolara odigra li se revanš u Kataru.

Na kraju je izbor pao na Santiago Bernabeu što je otvorilo novi problem budući da se Riverov kapiten Leo Ponzio svojevremeno našao u centru istrage o namještanjima mečeva Zaragoze, za koju je nastupao. Kako se nikad nije odazvao istrazi postojala je mogućnost njegovog hapšenja čim stupi na špansko tlo, ali je Ponzio doputovao s ekipom i igrat će u revanšu.

Od sredine prošle sedmice Boca se priprema u kampu španske reprezentacije, a River u trening centru Reala i definitivno je, kada se sve zbroji i oduzme, novac na kraju učinio svoje. Ulaznice su rasprodane, evropski ljubitelji nogometa imat će priliku vidjeti Superclasico, a južnoamerički nogomet je dobio još jedan šamar svom ugledu.

Utakmicu između River Platea i Boce Juniors igra se u nedjelju s početkom od 20:30 sati, a meč možete pratiti u programu Arene Sport.