Nogomet
8

Superclasico: Brazil na stadionu za zaborav dočekuje najljućeg rivala Argentinu

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Reprezentacija Brazila se vraća na mjesto gdje je doživjela najveću sramotu u svojoj historiji. Stadion Mineirão u Belo Horizonteu, ljeto 2014. godine, Svjetsko prvenstvo i sedam komada sa njemačkim pečatom. "Otišao sam do Davida Luza i izvinio mu se", prije nekoliko dana rekao je Ozil prisjećajući se noći kada je Elf rasplakao Brazil.

Večeras, 45 minuta nakon ponoći po našem računanju vremena, Brazil će ponovo zaigrati na tom stadionu i to protiv Argentine. To će biti u okviru 11. kola južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Stadion na kojem su Brazilci sanjali da će izboriti finale Mundijala u kojem bi igrali upravo protiv Argentine, stadion koji je trebao biti stanica na putu ka šestoj tituli svjetskih prvaka i prvoj osvojenoj na svom zemljištu pretvorio se u mjesto za zaborav. Prije nešto više od dvije godine Njemačka je na tom stadionu sa 7:1 savladala Brazil i izborila plasman u finale Mundijala gdje je savladala Argentinu. I upravo večeras ekipa predvođena Neymarom na tom mjestu treba ganjati stare duhove i loviti Lea Messija.

Prema FIFA-i ovo će biti 102. meč između Brazila i Argentine. Do sada je 39 pobjeda upisao Brazil, a 37 Argentina. Interesatno, postigli su po 159 golova u tim mečevima.

Meč će biti poseban za desnog beka Juventusa Danija Alvesa koji će u čast preminule legende brazilskog fudbala Carlosa Alberta nositi dres s brojem 4 kao i kapitensku traku.

Messi je u sedam mečeva protiv Brazila slavio samo dva puta te postigao ukupno četiri gola, a upisao je četiri poraza. Na drugoj strani, Neymar je u osam mečeva protiv Argentine postigao dva gola te zabilježio po tri pobjede i poraza.

Brazil nakon 10 kola ima 21 bod i prvi je na tabeli, dok je Argentina sa 16 bodova šesta i nikako ne može biti zadovoljna dosadašnjim rezultatima, pogotovo zbog toga što već tri vezane kvalifikacione utakmice ne zna za pobjedu.