Najveći transfer PL
0

Šuman: Prodaja Pandže je još jedno priznanje Sarajevu

Razgovarao: Edin Isanović
Dalibor Pandža
Dalibor Pandža
"Dinamo je pokazao kako se radi pravi posao, dugo vremena su pratili Pandžu, čak su ponekad bili na tribinama, a da smo to saznali tek poslije. Držali su da je on igrač koji maksimalno odgovara njihovim kriterijima. Bili su uporni da obuče modri dres, na kraju se isplatilo i njima i nama".

Još jedan dragulj bh. nogometa napustio je Premijer ligu. Riječ je o Daliboru Pandži, mladom i nadarenom napadaču U-19 reprezentacije naše domovine i već sada bivšem nogometašu Sarajeva.

Naime, Pandža je prošao sve uzraste tima sa Koševa. Odigrane je samo jedne polusezone u prvom timu. Otišao je. Sve je gotovo! Dinamo nije štedio novac za njegov potpis. Sarajevo će od ovog transfera inkasirati 600 hiljada KM.

Sve se odvijalo u strogoj tajnosti, a vijest da će preseliti u Zagreb iznenadila je mnoge zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Najviše zbog činjenice da se upravo za bh. reprezentativca mnogo ozbiljnije raspitivao Hajduk, a kada se to desilo bilo je logično da se nešto mora prelomiti. To je bio posljednji znak čelnim ljudima iz Maksimira da više nemaju šta čekati.

Na kraju je posao završen. Za Sarajevo-x.com o ovom transferu razgovarali smo sa prvim čovjekom bordo kluba, Hajrudinom Šumanom.

Možete li nam za početak reći kako je došlo do ovog transfera?

Podvlačenje crte započeo bih sa informacijom da je Pandža potpisao za Dinamo, a ne za Lokomotivu kako su prenijeli pojedini hrvatski mediji. Moram apostrofirati i to da se o transferu nije puno govorilo, iako se sve već znalo prije dva dana. Ipak, nismo željeli da izlazimo u javnost sa ovom informacijom, jer smo imali jedno negativno iskustvo kada je Haris Handžić trebao preseliti u glavni grad Hrvatske. Sada kada je sve gotovo istakao bih da smo svi zadovoljni. Ovo je najveći transfer jednog igrača iz naše lige. Dinamo je pokazao kako se radi pravi posao, dugo vremena su pratili Pandžu, čak su ponekad bili na tribinama, a da smo to saznali tek poslije. Držali su da je on igrač koji maksimalno odgovara njihovim kriterijima. Bili su uporni da obuče modri dres, na kraju se isplatilo i njima i nama.

Je li ponuda Dinama uistinu bila najbolja od svih?

Apsolutno, mada su zanimanje pokazivali i Hajduk i Armenia iz Bielefelda. No, ponuda iz Zagreba je i ukupno gledajući bila najkonkretnija. Drago mi je zbog Dalibora, ispunio je svoje ambicije i otišao u odličan klub. Ovo je još jedno priznanje timu sa Koševa, a također i sjajna spoznaja da se naši igrači stasali u bh. nogometnim školama mogu dobro transferirati. Njegov primjer može poslužiti kao putokaz svima, isplati se raditi i biti uporan.

Mnogi su prokomentarisali da traje "rasprodaja Koševa"?

Ne bih se složio. Naročito ne za ovaj transfer, nismo potrčali na prvu ponudu, čekali smo najbolju.

Možemo li reći da će nakon ovoga profitirati i aktuelni igrački kadar?

Svakako. Nastojaćemo da izmirimo obaveze koje imamo prema igračima.

A pojačanja?

Nećemo se rasipati, samo ćemo dovesti igrače koji će dosita biti pojačanje. Mi smo razgovarali sa šefom stručnog štaba i rekli da predloži imena nogometaša koja želi u bordo majici. Mi ćemo raditi na realizaciji. Očigledno je da nam nedostaju po jedan kvalitetan veznjak i napadač. U prvi tim priključiće se i nekoliko juniora, jer nam je opredjeljenje da se više posvetimo igračima iz našeg pogona. U Premijer ligi i nema baš previše nogometaša koji bi se mogli angažovati.

Hoće li potpisati Avdić i Hošić?

Oni su se već priključili ekipi i to je završena priča. Nosiće bordo dres naredne sezone.

Spomenuli ste narednu sezonu. Ambicije?

Kao i uvijek, borićemo se za što bolji plasman. Ja sam optimista.

Na čemu temeljite optimizam?

Na aktuelnom igračkom kadru. Mislim da su spremni odgovoriti na izazove kako u evropskim utakmicama tako i u bh. ligi. Neki nam prebacuju da smo lošiji u odnosu na protekle sezone, ali kada bi se pravila paralela po svim linijama, od golmana pa sve do napada tada bi shvatili da nismo ništa lošiji. Imamo respektabilan tim. Posebno bih pohvalio rad u omladinskom pogonu gdje imamo nekoliko sjajnih pionira, kadeta i juniora. To je budućnost Sarajeva i mnogo više pažnje posvetićemo njima.