Nogomet
130

Sulejmanovići na suprotnim stranama uoči derbija, Emir voli Sarajevo, otac Nedžad Želju

Piše: D. B.
Nedžad i Emir Sulejmanović
Nedžad i Emir Sulejmanović
Novi sarajevski derbi između Sarajeva i Željezničara igra se ovog vikenda, a osim armije navijača jednog i drugog kluba, koje će se naći na tribinama i pored malih ekrana, nestrpljivo ga očekuju mladi bh. košarkaš Emir Sulejmanović i njegov otac Nedžad. Emir navija za Sarajevo, a Nedžad za Željezničar.

Emir je vjerni navijač FK Sarajevo, ali zbog obaveza nema priliku često pratiti igre Bordo ekipe sa stadiona Asim Ferhatović Hase.

"Na utakmice nažalost rijetko dolazim, jer igram tokom sezone. Samo tokom ljeta uspijem doći i pogledati kvalifikacije za Evropu", izjavio je mladi košarkaš.

S druge strane, njegov otac Nedžad je vatreni navijač Željezničara već dugi niz godina.

"Navijač sam Željezničara od malih nogu. Prva Željina generacija koje se ja sjećam bila je šampionska ekipa iz sezone 1971/1972. koju je vodio Milan Ribar. Najviše mi se dopadala generacija koju je vodio Ivica Osim. Sjećam se kada su došli do polufinala Kupa UEFA i nesretnog ispadanja od Videotona. Bio sam na toj utakmici" rekao je Emirov otac Nedžad.

Za razliku od sina Emira, Nedžad češće posjećuje Grbavicu, a kada nije u mogućnosti, prati utakmice putem TV-a ili barem pogleda rezultate.

"Rezultate redovno pratim, a kad god sam u mogućnosti, dolazim na utakmice, bilo da se radi o prijateljskim ili prvenstvenim utakmicama. Kad ne mogu doći, onda pratim Želju putem interneta", dodao je Nedžad.

Obojica najavljuju pobjede

Kao i za sve navijače vječitih rivala, derbi je za Sulejmanoviće posebna utakmica. Subotnji derbi nosi još veći značaj zbog borbe za titulu. Emir vjeruje u pobjedu svog Sarajeva.

"Derbi je uvijek važna utakmica, a posebno ako se vodi borba za titulu kao sada. Vjerujem da će Sarajevo pobijediti ekipu Željezničara, a da će Benko biti igrač odluke. Nažalost, ja neću moći prisustvovati derbiju zbog obaveza", rekao je mladi talentovani bh. košarkaš.

Njegov otac priželjkuje dobru utakmicu i pobjedu Plavih.

"Gradski derbi između Sarajeva i Željezničara je najveći praznik bh. nogometa. Te utakmice uvijek pratim sa posebnom pažnjom i emocijama. Sve obaveze tog dana su odgođene i nestrpljivo očekujem početak utakmice. Iskreno se nadam da ćemo u subotu gledati i uživati u dobrom nogometu. Vjerujem da će do kraja biti neizvjesno, želje i motiva neće nedostajati igračima. Očekujem fer i sportsku igru i navijanje, kao i pobjedu Željezničara", kazao je Nedžad.

Emir polaže nade u Benku, Nedžad u Bajića

Emir smatra da će pobjeda Sarajeva biti presudna u osvajanju titule, prve od 2007. godine.

"Čvrsto vjerujem u pobjedu Bordo ekipe u subotnjem derbiju. Tim sa Koševa definitivno može do titule", jasan je bio bh. košarkaš.

Očekivano, njegov otac misli drugačije.

"Jasno je da je predstojeći derbi veoma značajan za obje ekipe. Smatram da će ona ekipa koja pobijedi biti najbliža osvajanju prvenstva. Vjerujem da će Plavi pobijediti na Koševu rezultatom 2:1, kao i da će Bajić postići bar jedan gol", smatra Nedžad.

Najdraži Emirov igrač je lijevi bek FK Sarajevo.

"Iako sam već rekao da će Benko riješiti utakmicu, najbolji i najdraži igrač mi je Puzigaća", otkrio je Emir.

Njegov otac Nedžad posebno cijeni trojicu nogometaša Željezničara.

"Kao i u svim kolektivnim sportovima, u nogometu je najvažnija kolektivna igra. Ako moram nekog izdvojiti, onda su to Stanić, Kvesić i Bajić. Prava je šteta što se Stanić povrijedio, ali Kvesić i Bajić iz utakmice u utakmicu igraju sve bolje. Ekipa je sasvim solidna s obzirom na brojne probleme", kazao je Nedžad.

Derbi gledaju zajedno, provokacije svakodnevnica

Iako su veliki rivali, Emir i Nedžad derbije gledaju zajedno, a onom čiji tim lošije prođe ne bude lako nakon utakmice.

"Derbije gledamo zajedno i uvijek se zezamo. Uvijek ima nekih provokacija, jer otac ne zna šta valja", komentarisao je Emir.

Nedžad je imao spreman odgovor na komentare svog sina.

"Emir je veliki navijač FK Sarajeva redovno prati utakmice. Na polju nogometa se baš ne slažemo najbolje, on teško prihvata činjenicu da je Željo najtrofejniji klub u BiH", priznao je Nedžad.

Sin mu je uoči prošlog derbija priredio neugodno iznenađenje.

"Malo sam zakasno i poslije njega došao kući, a on je to iskoristio i iz svoje sobe sve zastave Sarajeva prenio u dnevni boravak, gdje smo planirali zajedno gledati derbi. Ove godine slijedi revanš. Provokacija uvijek ima, traju od derbija do derbija", izjavio je Nedžad.

Emir i Nedžad u subotu neće biti na derbiju.

"Planirali smo odlazak na derbi, ali Emirove klupske obaveze su nas spriječile. Ipak, ovog puta ćemo derbi pratiti preko TV-a", dodao je Nedžad.

Emir vrijedno gradi košarkašku karijeru

Poslije razgovora o derbiju, Emir je govorio o svojoj košarkaškoj karijeri. Nakon što je 2013. godine iz Union Olimpije došao u Barcelonu, nastupao je za mladi tim, a krajem ove sezone je prešao u talijansku Orlandinu. Da li će ostati u Italiji i naredne sezone, zasad nije poznato.

"Dobio sam priliku da igram četiri posljednje utakmice u ovoj sezoni i pristao sam jer sam želio probati nešto novo. Zadovoljan sam onim što sam pokazao, ali mogu bolje, ipak sam kratko u klubu. Da li ću ostati u Italiji i naredne sezone, nisam siguran", rekao je naš košarkaš.

Na nastup za reprezentaciju BiH će morati još čekati.

"Vjerovatno moram sačekati još dvije godine. Zaista jedva čekam da zaigram za BiH", završio je Emir.