Anži iz Mahačkale
0

Sulejman Kerimov pravi tim za Ligu prvaka

Piše: Edin Isanović
Sulejman Kerimov
Sulejman Kerimov
Samuel Eto’o bi danas trebao potpisati ugovor sa Anžijem iz Mahačkale, klubom za koji su prije nekoliko godina znali samo najzagriženiji zaljubljenici nogometa u Rusiji. No, kako sada stvari stoje ovaj kolektiv bi u narednom period mogao igrati i u elitnom klupskom evropskom takmičenju. Ako se to desi oni bi bili prvi sudionik Lige prvaka s Kavkaza.

"Zeleni" iz Mahačkale trenutno su šesti u ruskom prvenstvu sa devet bodova zaostatka za vodećim CSKA, nakon 20 odigranih utakmica. No, ovome svakako treba dodati da su prošle sezone ušli u elitni razred i završili na 11 mjestu.

Danas prave ekipu koja je spremna krupnim koracima krenuti prema ruskom vrhu. Spremni su otkupiti kamerunskog napadača. Nakon Žirkova dolazi Eto’o

Navodno su u klubu zainteresovani za još neka pojačnja, pa se sve češće spominju Aršavin i Timoščuk.

No, pored ove dvojice žele angažovati Neymara, 19-godišnjeg nogometaša brazilskog Santosa. Njegov klub objavio je cijenu od 45 miliona eura. Brazilski mediji pišu da Anži ima male šanse da realizuje transfer, jer nisu veliki evropski klub, mada su spremni izdvojiti pomenutu sumu novca.

Treba naglasiti da je nedavno u svlačionicu "Zelenih" stigao ruski reprezentativac Jurij Žirkov koji je prešao u Anži za 15 miliona eura odštete, uz istu platu kakvu je imao u dresu “londonskih plavaca”.

Anži je zbog previranja u Dagestanu stacioniran u bazi Saturna

Ipak, prva zvijezda tima je Roberto Carlos, nekadašnji nogometaš Reala i brazilske reprezentacije.

Ko stvara ovako jak tim? Predsjednik kluba zove se Sulejman Kerimov. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 7,5 milijardi dolara. Ovaj ruski tajkun je i u političkim vodama, što mu olakšava posao.

Ovdje treba dodati još jednu informaciju. Zbog ekstremističkih previranja u Dagestanu Anži je stacioniran nekoliko hiljada kilometara dalje. U blizini glavnog grada Moskve, u bazi propalog kluba Saturn čiji je dres nekada nosio i Marko Topić. Ostaje nejasno da li će se ikada preseliti u Mahačkalu.

Ipak, jedno je sigurno, u budućnosti ćemo sve više slušati o Anžiju.