Edin Šaranović
0

'Suđeno mi je smjenjivati trenere Hajduka'

Razgovarao: Edin Isanović
Edin Šaranović (Foto: Zadarski list)
Edin Šaranović (Foto: Zadarski list)
"Pred početak sezone želio sam ponovo obući bordo dres, ali se ta ideja nije svidjela Mehmedu Janjošu. No, to ništa ne mijenja, Sarajevo će uvijek biti moj klub."

Jedan od najboljih igrača Zadra u nastupajućoj sezoni HNL-a je Edin Šaranović. Karijeru je počeo pisati u tešanjskom TOŠK-u. Svojom brzinom skrenuo je pažnju na sebe. Najkonkretniji su bili skauti sa Koševa, te je potpisao za Sarajevo. Nakon sjajnih partija u bordo majici odlazi u Poljsku. Ostao je jednu sezonu, a potom se vratio na prostore bivše Jugoslavije. Ovaj put u Hrvatsku. Nosio je dres Kamen Ingrada i Slaven Belupa. Potom slijedi come back na najveći bh. stadion, gdje je sa Sarajevom osvojio šampionsku titulu. Ipak, nije se mnogo zadržao, preselio je u Čakovec (potpisao je za Međimurje). Od sezone 2008/09. je na zadarskim Stanovima.

Prije nekoliko kola svojim pogotkom na Poljudu bukvalno je smijenio tadašnjeg trenera Hajduka, Antu Mišu. Za Sarajevo-x.com Šaranović govori o nedjeljnom dvoboju sa Dinamom, sudarima sa Hajdukom, timu sa Koševa, elitnom hrvatskom nogometnom prvenstvu i bh. reprezentaciji.

U posljednjem prvenstvenom okršaju odigrali ste nepopularnih 0-0 sa aktuelnim prvakom Dinamom. Kako ste vidjeli ovu utakmicu?

Dobro smo parirali Zagrepčanima. Tu prije svega mislim na taktiku, trku i agresivnost. Do duela sa nama imali su gol razliku 21:5. Naravno da smo imali respekt prema njima, ali na kraju smo uspjeli doći do boda. Svakako da nam je put do cilja olakšala činjenica da je tim sa Maksimira igrao Evropsku ligu. Bila je primjetna određena doza umora.

Da li ste zadovoljni urađenim do sada?

Svakako. No, nije sve počelo kako treba, kiksali smo u prvom kolu protiv Cibalije. Ipak, trijumf nad Hajdukom nas je vratio na pravi kolosjek.

Bili ste strijelac jedinog gola na splitskom stadionu. Odmah nakon meča Miše je podnio ostavku. Ispade da ste ga Vi smijenili. Komentar?

Nije prvi put da se nešto tako desi. Naime, prije nekoliko sezona dok sam nastupao za Međimurje poentirao sam u dvoboju sa Hajdukom i nakon te utakmice odstupio je tadašnji strateg, Ivan Pudara. Susret je završena rezultatom 1-1. Nekako je suđeno da smjenjujem trenere majstora s mora. Hajduku nikako da krene u ovoj sezoni. Određena nesigurnost uvukla se u ekipu lošim startom u prvenstvu, a sve je zajedno rezultiralo ispadanjem iz Evrope. Ipak, Hajduk je veliki klub i sigurno će izaći iz ove krize. Došao je novi trener kojem će trebati malo vremena da pohvata konce.

Koliko visoko možete u ovoj sezoni?

Mislim da bi svi bili zadovoljni kada bi na kraju bili šesti ili sedmi. Kada se povuče paralela sa predhodnim sezonama možemo reći da je urađen dobar posao. Od mogućih 15 imamo sedam bodova, a od toga su četiri osvojena u sudaru sa dva najveća hrvatska kluba. To nam je daje dodatno samopouzdanje. Sve je super, samo da ovako ostane.

Pratite li igre Vašeg bivšeg kluba, Sarajeva?

Apsolutno. Stalno se preko interneta informišem o rezultatima. Komuniciram i sa velikim prijateljem Almirom Turkovićem i zbog njega mi je posebno drago. Bio sam presretan kada su izbacili Spartak i Helsingborg, pružili su sjajnu predstavu i protiv Cluja. Rezultat iz prvog okršaja daje nadu da mogu preskočiti i posljednju prepreku za ulazak u grupnu fazu Evropske lige. Sada i Rumuni drže spoznaju da igraju sa kvalitetnim suparnikom. Eventualni prolazak bio bi historijski podvig. Tim sa Koševa ima fenomenalne navijače. Njima pripadaju velike zasluge za posljednje rezultate. Na pomenute tri utakmice skupilo se oko 60 hiljada bordo fanova, što je fenomenalna brojka. Pred početak sezone želio sam ponovo obući bordo dres, ali se ta ideja nije svidjela Mehmedu Janjošu. No, to ništa ne mijenja, Sarajevo će uvijek biti moj klub.

Vi ste bili dio tima koji je osvojio titulu?

To se posebno pamti. Pomogao sam koliko sam mogao i na kraju smo dotakli vrh. Sa nostalgijom se sjećam tih dana. Vidim da su dobri međunarodni rezultati ostavili traga u domaćem prvenstvu. No, ubijeđen sam da će nadoknaditi izgubljeno, još mnogo bodova je u igri.

Neki su Vam prebacivali da ste u bordo timu igrali lošije u poređenju sa drugim sredinama. Slažete li se sa tim?

I ja sam to čuo, ali ne mislim da je tako. Kada se pogleda statistika vidjećete da to nije tačno.

Možete li povući paralelu HNL-a i Premijer lige BiH?

Liga 16 HNL-a se pokazala kao pun pogodak. Ima dosta zanimljivih duela, većinom se igraju noćne utakmice pa ima i više gledalaca. Svi stadioni su morali riješiti problem rasvjete i mnogo je ugodnije igrati u večernjim satima, naročito u ljetnim danima. Sve je OK. Nedavno sam čitao da je bh. liga na pretposljednjem, odnosno 99. mjestu. Da je to tačno kako bi onda Slavija eliminisala Aalborg ili Sarajevo Helsingborg? Ne kažem da nema propusta, ali uz jedan sistemski rad, bolju infrastrukturu i veća ulaganja Premijer liga BiH bi mogla napredovati. Željezničar, Sarajevo. Velež, Sloboda, Borac i Čelik su bili u elitnom razredu jugoslovenske lige. Na području naše domovine velika je koncentracija talenta.Vidim da sada i gosti u nekoliko utakmica dođu do kompletnog plijena, što je prije nekoliko godina bilo nemoguće. Sve u svemu, napretka ima.

Kako ocjenjujete igre državne nogometne selekcije?

Reprezentacija ima vrhunske igrače. Ćiro je to sve fino složio i nadomak smo kvalifikacija u baraž. Uistinu vjerujem da će uspjeti u tome.