Neviđene scene
13

Sudija napravio pravi haos, bacao novčić da odluči pobjednika nogometnog turnira

D. P.
Slavlje Indijki nakon dobijenog bacanja novčića (Foto: Screenshot)
Slavlje Indijki nakon dobijenog bacanja novčića (Foto: Screenshot)
Finalna utakmica Prvenstva Južne Azije za nogometašice do 19 godina protekla je uz nevjerovatne kontroverze i prvenstveno je odlučena bacanjem novčića.

Mlade ženske selekcije Indije i Bangladeša postale su svjetski popularne nakon što je njihov meč u finalu prvenstveno odlučen bacanjem novčića, prije nego što je nastao haos, a onda sudija morao promijeniti svoju odluku.

Indija i Bangladeš su u finalu remizirali rezultatom 1:1 u regularnom vremenu i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. No, nakon nevjerovatne serije svih 11 igračica, uključujući i golmanice, postigle su golove.

Tada je sudija priredio haos. Odlučio je baciti novčić i proglasiti pobjednika Prvenstva Južne Azije, iako to u pravilniku nigdje ne stoji. Indijke su pobijedile u bacanju novčića te krenule sa slavljem, a onda su mlade igračice Bangladeša nasrnule na sudiju i žestoko se usprotivile.

Nesvakidašnju situaciju pogledajte ovdje.

Nakon dugotrajnih protesta i rasprava, sudija je odlučio zanemariti bacanje novčića i obje strane proglasio je pobjednikom.

Međunarodni nogometni odbor (IAFB) potvrdio je da nije postojalo pravilo o bacanju novčića te da se komesar utakmice naknadno složio da se izvođenje jedanaesteraca jednostavno trebalo nastaviti nakon 11:11, tako što bi se igračice, koje su već izvele penal, ponovo okušale s bijele tačke sve dok neko ne promaši.