Derbi svih derbija
152

Sudar Boca Juniorsa i River Platea u historijskom finalu Copa Libertadores

Piše: N. K.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometna poslastica, derbi svih derbija ili jednostavnije argentinski Superclasico između Boce Juniorsa i River Platea na rasporedu je večeras od 21:00 sat u okviru finala Copa Libertadores.

Argentina je danas na nogama, skoro sve u Buenos Airesu je zatvoreno, a za policijske snage tek predstoji posao budući da će imati zahtjevan zadatak zaustaviti huligane s jedne i druge strane.

Opsadno stanje kad se igra Superclasico nešto je uobičajeno pa je zato već godinama na snazi pravilo da gostujući navijači ne smiju doći na stadion, a tako će biti i večeras, kada se igra prvi meč velikog finala.

River je izbacio Gremio nakon velikog preokreta u revanšu, Boca je bila bolja od Palmeirasa i dogodilo se ono čega se pribojavao i sam predsjednik Argentine Mauricio Macri.

Ovo će biti 247. Superclasico, ujedno i prvi takve vrste u 105 godina dugom rivalstvu ova dva kluba, jer Boca i River se nikad nisu suočili u finalu južnoameričke Lige prvaka.

River lovi svoj četvrti, a Boca svoj sedmi naslov. Međutim, pobjeda u ovosezonskom finalu bit će sigurno najdraža za navijače osvajača titule zbog velike rivaliteta između ova dva kluba.

Naime, dovoljno je samo pogledati njihove kvartove u kojima su im smješteni stadioni da bi se shvatilo zašto je to posebna utakmica.

Legendarna La Bombonera je u siromašnom kvartu lučkih radnika Boci, a Riverov stadion El Monumental smješten je u bogatom kvartu Belgrano.

Bocu su u historiji uglavnom pratili siromašni, a River oni bogatiji i zato im je nadimak Milioneri, a klasne razlike u navijačkim grupama su i dalje jako dobro vidljive.

Motiva ne nedostaje i jednoj i drugoj ekipi pa ćemo sigurno gledati spektakl u obje finalne utakmice.