Nogomet
0

Subotić odabrao dres reprezentacije Srbije

Sarajevo-x.com
Neven Subotić, fudbaler porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji igra za selekciju Borussije iz Dortmunda, definitivno će nastupati za reprezentaciju Srbije.

Nakon što je ljetos Ćiri Blaževiću poručio kako "ne želi razgovarati na temu svog nastupa za bh. selekciju", 20-godišnji Subotić odbio je i zemlju u kojoj je odrastao i čiji pasoš ima - Sjedinjene Američke Države.

Kako javlja The New York Times, Subotić je prije Božića uputio fudbalskoj federaciji SAD-a pismo u kojem ih obavještava da je, uprkos nastupima za nekoliko američkih mlađih nacionalnih timova, ipak odlučio obući dres srbijanskog seniorskog tima.

Subotić, rođen u Banjaluci, trenutno je branič Borussije u njemačkoj Bundesligi. U SAD je emigrirao sa porodicom i igrao sa Univerzitet Južne Floride, te za selekciju SAD-a ispod 17 i ispod 20 godina. Sezonu 2006/2007. proveo je u FSV-u iz Mainza, a u junu potpisao za tim iz Dortmunda.

Prošle je sedmice Radomir Antić, selektor reprezentacije Srbije, izjavio da se Subotić obavezao na nastup u toj ekipi, iako se Amerikanci još uvijek nadaju da bi se mladić mogao predomisliti.

Na web stranici srbijanske fudbalske selekcije stoji da se Subotić "odlučio vratiti korjenima". Za reprezentaciju SAD-a ovo je, nakon slučaja Ibišević, još jedan izgubljeni potencijalni igrač. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine također.