Propao mu transfer
23

Suarez otkrio dugo čuvanu tajnu: Kako je jedan ugriz promijenio tok čitave historije nogometa

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedan od najboljih urugvajskih nogometaša u historiji Luis Suarez (37) je bio član čuvene "MSN" generacije Barcelone koja je harala Evropom početkom 2010-ih godina, a sada je otkrio kako nije ni trebao obući dres katalonskog kluba već Real Madrida.

Suarez, koji sada nastupa za Inter Miami zajedno s nekadašnjim saigračima iz Barcelone Lionelom Messijem, Sergiom Busquetsom i Jordijem Albom, je u razgovoru za DelSol istakao da je sve dogovorio sa Realom.

"Prije početka Svjetskog prvenstva 2014. godine pregovarao sam s Realom i sve je bilo dogovoreno. Dogovorili smo se da ja dođem, a da prodaju Karima Benzemu Arsenalu", rekao je Suarez koji je tada nastupao za Liverpool.

No, tokom utakmice trećeg kola grupe D između Urugvaja i Italije u 79. minuti Suarez je ugrizao za rame Giorgija Chiellinija.

Sudija Marco Rodriguez mu nije pokazao karton zbog toga, Urugvaj je ostao sa 11 igrača i samo dvije minute kasnije je stigao do gola za 1:0 i pobjede kojom je prošao u osminu finala, a Italijane poslao kući.

No, FIFA je nakon pregledane snimke suspendovala Suareza na četiri mjeseca i to je bio trenutak u kojem je Real odustao od njega.

Real nije želio rizikovati jer je to bio već treći put da Suarez grize protivnike na utakmici. U dresu Ajaxa je ugrizao PSV-ovog Otmana Bakkala, a u dresu Liverpoola Chelseajevog Branislava Ivanovića.

"Real je odustao a Barcelona, koja se i ranije raspitivala za mene, je i pored moje suspenzije željela potpisati ugovor. Uvijek ću im biti zahvalan zbog toga", rekao je Suarez.

Barcelona ga je kupila za 80 miliona eura, a on je u dresu katalonskog giganta upisao 195 golova i 113 asistencija u 283 nastupa i bio je dio čuvene generacije koja je osvojila sve što se moglo osvojiti.