Nogomet
9

Sturridge košta Liverpool 720.000 eura po golu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Niz povreda koje su Daniela Sturridgea (26) često odvajale od terena skupo koštaju njegov klub Liverpool. Britanski novinari izračunali su da je klub sa "Anfielda" svaki njegov gol platio 720.000 eura.

Sturridge ima sedmičnu platu od 199.000 eura, a tokom tri godine boravka u Liverpoolu postigao je 44 gola. Ove sezone upisao je samo šest nastupa i četiri puta zatresao mrežu. Stoga je jasno da su njegove povrede dobro uzdrmale finansije kluba. Danas je Jurgen Klopp saopštio da još najmanje deset dana neće moći računati na svog napadača, ali i dodao da će imati strpljenja s njim, te da ga neće prodati kao što su neki britanski mediji navodili.

Sturridgeov učinak upoređen je sa nekim drugim vodećim napadačima engleske Premier lige. Tako naprimjer za svaki gol Oliviera Girouda njegov klub Arsenal plati 422.000 eura, dok je cijena jednog gola Sergija Aguera iz Manchester Cityja 569.000.

Najskuplji pogodak u Engleskoj je onaj koji postigne Wayne Rooney, a njegova cijena je 972.500 eura. No, navodi sa da je Manchester United, ipak, napravio dobru investiciju jer je Rooney u klubu već 11 godina i postigao je preko 240 golova.

Među one sa "skromnim" primanjima svrstani su Tottenhamov Harry Kane čiji gol košta 310.500 eura i James Vardy (247.000) iz Leicester Cityja.

Osim za Liverpool Sturridge je tokom svoje karijere igrao još za Manchester City, Chelsea i Bolton. Prošao je sve starosne selekcije Engleske, a za A reprezentaciju je odigrao 16 utakmica i dao pet golova.