Bh. stratezi prognoziraju
0

Stručnjaci daju Sarajevu velike šanse za prolaz

Priredio: Edin Isanović
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Pred utakmicu trećeg pretkola Evropske lige između Sarajeva i Helsingborga napravili smo anketu sa bh. stručnjacima koje smo konkretno pitali što može biti odlučujuće i da li će bordo tim stići do konačnog cilja. Evo šta su nam rekli.

Husref Musemić: Neka se ponovi Sigma

-Tim sa Koševa istovremeno ima aktivan i opasan rezultat. Mogu li proći? To je za trenere najdelikatnije pitanje. Odgovor je jasan. Ako budu igrali strpljivo, pametno i ako daju optimalan učinak vjerujem da će eliminisati Šveđane. Ne bih sada ulazio u taktiku, jer ne poznajem situaciju. Kao trener Sarajeva prije sedam godina doživio sam identičnu situaciju. Nakon prvog dvoboja sa Sigmom, na Koševu smo stizali 2-1 iz Češke. U samom uvodu meča primili smo gol i mnogi su nas već tada otpisali. Ipak, na kraju smo postigli dva pogotka i odveli utakmicu u produžetke, a kasnije i jedanaesterce. Na kraju smo slavili. Neka i danas bude sve isto, samo da bordo tim prođe. Uz podršku sa tribina nogometaši u bordo majicama mogu savladati suparnika. Uistinu vjerujem da to mogu.

Fuad Muzurović: Navijači kao prevaga

-Rezultat iz prve utakmice daje nam za pravo da budemo optimisti. Šansa postoji, apsolutno. Sarajevo ima kvalitetnu ekipu, jači su kombinatorno. Trebaju igrati strpljivo. Sigurno je da će utakmicu obilježiti atmosfera koju će prirediti navijači tima sa Koševa. Vjerujem da će uz njihovu podršku izabranici Mehmeda Janjoša doći do željenog rezultata. Pozvao bih sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu da dođu na najveći bh. stadion i pomognu našem predstavniku u takmičenju koje je po rejtingu drugo u Evropi. Posebno me raduje činjenica da će mnogo mojih prijatelja koji navijaju za Željezničar prisustvovati utakmici. Nadam se da će im se odužiti pristelice bordo boje kada tim sa Grbavice bude igrao evropske utakmice. Plasman u naredno kolo bi bio veliki uspjeh za bh. nogomet.

Abdulah Ibraković: Šveđani nisu vrhunski nivo

Vjerujem da bordo tim može preskočiti ovu prepreku. Tačno je da nema lakih protivnika, no tačno je da ni Šveđani nisu vrhunski nivo. Rezulatat od 2-1 daje objektivene šanse za prolaz, a to bi bila velika satisfakcija za sve bh. trenere. Mi radimo u mnogo lošijim uslovima u odnosu na ostale evropske lige. Sarajevo igra čvrsto i agresivno i u pozitivnom su zamahu. Vjerujem da ih nije poremetio neriješen ishod sa Tuzlacima. Očekujem utakmicu u kojoj će se brzo trošiti energija, temelj svega je strpljenje. Igrači ne smiju podlegnuti prirodnom tjeranju tribina na ofanzivu, nego složno i uporno graditi akcije iz kojih će se stvarati i šanse. Ja im želim puno sreće i nadam se da će uspjeti.

Mirsad Fazlagić: Raduje me što nema Larssona

Posmatrao sam prvi meč i po onome što sam vidio tvrdim da bi Sarajevo trebalo proći bez većih poteškoća. Naime, u Švedskoj su uspjeli nametnuti pas igru i u velikoj mjeri držali su Helsingborg daleko od svog šesnaesterca. U nekoliko navrata su ugrozili gol suparnika iz kontranapada. Sličan scenarij bi mogao biti na Koševu, samo što će sada gosti vjerovatno igrati na kontranapade. Raduje me što neće biti Larssona, jer je on lider ekipe. Iskreno, više me strah Sarajeva nego Helsingborga. No, sve u svemu veliki sam optimista.

Dragan Jović: Tim sa Koševa igra odlično

Smatram da bh. predstavnik ima velike šanse da eliminiše Helsingborg. Rezultat nakon prvog sudara daje nadu. Istinski vjerujem da će tim sa Koševa doći do konačnog cilja. Igraju odlično. Gledao sam duel protiv Slobode, jednostavno nisu imali sreće. Prepreka u Evropskoj ligi nije nepremostiva, a eventualni prolaz dalje bio bi ogroman uspjeh za naš nogomet.