Novi sastanak u petak
0

Štrajk igrača i odgoda Primere sve izvjesniji

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U srijedu su se sastali predstavnici udruženja nogometaša (AFE) i vodstva Španske nogometne lige (LFP) u pokušaju rješenja spora zbog novog kolektivnog ugovora.

Dogovor dvije strane nisu postigle i odgoda prvog kola Primere i Segunde, planiranog za ovaj vikend, sve je bliža. Nesrazmjere u traženjima dvije će strane ponovno pokušati prevladati na sastanku u petak, posljednjem pokušaju spašavanja početka sezone.

Igrači od vodstva lige žele bolja jamstva i zaštitu njihovih ugovora o radu. Strahuju od vala nepoštivanja istih jer 42 kluba prve i druge španske lige ukupno svojim profesionalcima u ovom trenutku duguju oko 72 miliona dolara. Naplatu dugovanja preko svog cehovskog udruženja zatražilo je više od 200 nogometaša.

Problem je što se trenutno čak šest španskih prvoligaša nalazi pod vodstvom stečajnih upravitelja, uključujući sva tri nova prvoligaša. Okolnosti su to koje igračima ne ulijevaju optimizam.

Ne dogodi li se revolucionaran preokret u pregovorima, nogometaši će u Španiji odbiti raditi treći put u historiji i prvi put nakon 1984. godine. Spremni su odbiti nastup i u drugom kolu, što bi početak prvenstva pomaknulo na daleki 10. septembar, prvi termin nakon reprezentativne pauze. S obzirom na to da se idućeg ljeta igra Evropsko prvenstvo, jasno je kolike će probleme odgoda prouzrokovaiti organizatorima.

Predsjednik LFP-a Jose Luis Astiazaran svejedno nemoćno maše rukama.

"Ponudili smo igračima najviše što smo mogli. Više im jednostavno ne možemo obećati", kazao je Astiazaran.