Bizarne povrede nogometaša
0

Stoperu Glasgow Rangersa jaje eksplodiralo u lice

Sarajevo-x.com
Napadač Manchester Cityja Mario Balotelli morao je biti zamijenjen u četvrtak u utakmici Evropske lige protiv ukrajinskog Dynama u Kijevu nakon alergijske reakcije na travu. To je bio povod da britanski list Independent podsjeti na neke od najbizarnijih povreda nogometaša, kako na travnjaku, tako i van njega.

Kirk Broadfoot iz Glasgow Rangersa morao je u bolnicu zbog povrede tokom pripreme doručka. Naime, on je želio pripremiti jaja u mikrovalnoj pećnici, ali je jedno od njih "eksplodiralo" iz kipuće vode i zavšilo mu na licu.

Liam Lawrence, koji trenutno brani boje Portsmoutha, u septembru prošle godine pao je preko svoga psa u dvorištu, nakon čega je morao na snimanje zgloba noge. Sadašnji golman Odensea Roy Carrol zaradio je također na neobičan način povredu u vrijeme dok je nastupao za West Ham. On je skupljao lopte iz gola za vrijeme treninga, te se sapleo nakon što mu je noga zapela za mrežu i povrijedio koljeno.

Kao golman Evertona, Richard Wright, koji sad nastupa za Sheffield United, uganuo je zglob dok se zagrijavao za kup utakmicu protiv Chelseaja. Zapeo je za drveni znak, ne mareći za upozorenja da se ne zagrijava iza gola, a nevjerovatan slučaj zadesio je stopera Manchester Uniteda Rija Ferdinanda, dok je još nosio dres Leeds Uniteda. Ferdinand je uspio istegnuti tetivu gledajući TV, jer je predugo držao noge na stolu.

Nekadašnji španski reprezentativni golman Santiago Canizares propustio je Svjetsko prvenstvo 2002, jer mu je u hotelskoj sobi na nogu pala i razbila se bočica losiona za brijanje. Canizares je tako pokidao tetivu na nožnom palcu.

Golman Bristol Cityja David James svojevremeno je istegao leđni mišić kad se protegnuo kako bi dohvatio daljinski upravljač, a jednom je stradao i kao ribolovac, iščašio je rame pokušavajući uloviti velikog šarana. Godine 1975. golman Manchester Uniteda Alex Stepney iščašio je vilicu dovikujući za svojim stoperom tokom utakmice protiv Birminghama, a zanimljiv je i njegov mlađi američki kolega, Kasey Keller, koji je izbio zube izvlačeći palice za golf iz prtljažnika automobila.

Bivši stoper Sjeverne Irske Steve Morow slomio je ključnu kost nakon što je pao s ramena saigrača Tonyja Adamsa slaveći pobjedu Arsenala u finalu Liga kupa nad Sheffield Wednesdayem, dok je bivši nogometaš Leedsa i Blackburna, David Batty, obnovio povredu ahilove tetive kad mu je sinčić prešao biciklom preko noge.

Bizarna je i povreda bivšeg veznjaka Barnsleya, Darrena Barnarda, koji je odsustvovao pet mjeseci s terena jer se okliznuo na mokraću svog psa na kuhinjskom podu te potrgao ligamente. Sreće nije imao ni Lee Hodges, koji je kao igrač niželigaša Barneta povrijedio prepone okliznuvši se na sapun pri tuširanju.

Arsenalov junak u FA Cupu 1971. godine Charlie George odsjekao je prst kosilicom, a Leroy Lita, koji sad igra za Middlesborough, istegao je mišić protežući se nakon buđenja.