Nogomet
50

Stopama idola Ronalda: Mladić koji je preživio cunami potpisao za Sporting

Klix.ba
Sedamnaestogodišnji mladić Martunis iz Aceha u Indoneziji potpisao je ugovor s portugalskim Sportingom iz Lisabona te će nastupati za U19 tim ovog kluba. On se nada da će nakon teškog perioda stvari krenuti nabolje te da će uspješno krenuti stopama svog idola Cristiana Ronalda koji je također počeo karijeru u Sportingu.

Martunisova porodica i sunarodnjaci su doživjeli veliku tragediju prije gotovo 12 godina, kada je 26. decembra 2004. godine razorni cunami Boxing Day usmrtio 230.000 ljudi. Mladić je izgubio majku i još dva člana uže porodice. Tada je imao samo sedam godina, a preživio je 21 dan na plaži potpuno sam. Kada je pronađen, na sebi je imao dres reprezentacije Portugala.

"Nisam se plašio, želio sam ostati živ, pronaći svoju porodicu i postati nogometaš", izjavio je tada Matunis.

Njegova je priča dotakla srca Portugalaca koji su mu pružili podršku. Portugalski nogometni savez je donirao novac za rekonstrukciju njegove kuće. Potom je 2005. godine Cristiano Ronaldo posjetio Martunisa u Acehu i obećao da će platiti njegovo obrazovanje. Pozvao ga je i da posjeti Sportingov stadion i trening centar.

Međutim, Martunis je dokazao da zaslužuje mnogo više od posjete, postao je odličan nogometaš te će u budućnosti igrati u dresu Sportinga, čime će ostvariti svoj san koji je sanjao tokom teških dana.