Evropska liga
0

Štilić pogodio za pobjedu i prolaz Lecha

Totalsport
Štilić u duelu sa igračem Juventusa (Foto: AP)
Štilić u duelu sa igračem Juventusa (Foto: AP)
Branitelji naslova pobjednika Europa lige, nogometaši madridskog Atletica, zapeli su ove sezone već u takmičenju u grupi C, te neće braniti osvojeni pehar od prošle sezone.

U toj grupi dalje ide Bayer, što je bilo evidentno i prije posljednjeg 6. kola, a kao drugoplasirana ekipa dalje se plasirao grčki Aris.

U drugom meču grupe su Bayer i Atletico, u snježnim uslovima Leverkusena, odigrali neriješenih 1-1. Atletico je bio bolji, no silno su se ispromašivali Diego Forlan u prvom dijelu, te Sergio Agüero u nastavku, a Argentinac je u 89. zapucao veliku šansu za pobjedu. Tada je s tri metra poslao loptu visoko preko gola.

U zadnjem je kolu prolaz dalje izborio Lille koji je u direktnom susretu za drugi krug lako pobijedio belgijski Gent 3-0. Obraniak, Frau i Sow su bili strijelci za trenutno najbolju ekipu Le Championnata. I ovaj se dvoboj igrao uz jake snježne padavine. U drugom meču je Levski u Sofiji pobijedio lisabonski Sporting 1-0.

U grupi A je sve bilo poznato i prije zadnjeg kola, a u derbiju su Juventus i Manchester City u Torinu remizirali 1-1. Juventus je bio bolji u prvom dijelu, pa je nakon asistencije Del Piera za 1-0 zabio Giannetti. No, u drugom dijelu su bolji bili gosti. Jo je zasluženo izjednačio na 1-1, a prije toga je gostima neopravdano poništen pogodak, kao što im nije niti suđen evidentni jedanaesterac.

U Salzburgu je poljski Lech proslavio prolaz dalje pobjedom 1-0, a jedini je pogodak zabio bh. reprezntativac Semir Štilić. No, i tamo je bilo sudisjkih previda. Domaćinu je neopravdano poništen pogodak Urugvajca Boghossiana zbog neopravdanog zaleđa.

Evropska liga, 6. kolo:

Grupa A

Juventus - Manchester City 1-1 (Giannetti 43 /Jo 77) Red Bull Salzburg - Lech 0-1 (Štilić 30)

Tabela: 1. Manchester City 11, 2. Lech 11, 3. Juventus 6, 4. RB Salzburg 2.

Grupa B

Bayer Leverkusen - Atletico Madrid 1-1 (Helmes 69 / Fran Merida 72) Aris - Rosenborg 2-0 (Cesarec 45+1, Faty 90)

Tabela: 1. Bayer 12, 2. Aris 10, 3. Atletico Madrid 8, 4. Rosenborg 3.

 Grupa C

Levski Sofija - Sporting 1-0 (Mladenov 45) Lille - Gent 3-0 (Obraniak 30, Frau 56, Sow 90)

Tabela: 1. Sporting 12, 2. Lille 8, 3. Gent 7, 4. Levski 5.