Četiri kluba rekla "ne"
16

Stigle prve odbijenice Superligi: To je sigurno kao da se kaže amen u crkvi

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački Bayern i španska Sevilla su odbacili mogućnost učestvovanja u novom projektu Superlige koji je zaživio nakon današnje odluke Suda Evropske unije prema kojoj su se UEFA i FIFA ponašale protiv zakona kada su zabranili održavanje pomenutog takmičenja.
Predsjednik bavarskog kluba Jan-Christian Dreesen je istakao da formiranje Superlige ruši nacionalne lige te da zbog toga odbacuje mogućnost učešća njemačkog kluba u ovom projektu.

"Uzeli smo u obzir presudu Evropskog suda pravde. Međutim, to ne mijenja stav Bayerna i stav ECA-e da bi ovakvo takmičenje predstavljalo napad na važnost nacionalnih liga", rekao je Dreesen i dodao:

"Bundesligaje temelj Bayerna i njemačkog nogometa kao što sve nacionalne lige predstavljaju temelj evropskih nogometnih klubova. Zato je naša dužnost i naše duboko uvjerenje da je ojačamo, a ne oslabimo. Stojimo i uz evropska klupska takmičenja pod okriljem UEFA-e. Tako da je još jednom vrlo jasno - vrata za Superligu u Bayernu ostaju zatvorena".

Pored Bayerna i Seville, učešće u Superligi su odbili i njihovi najveći rivali u Njemačkoj Borussia Dortmund kao i engleski Manchester United.

"Neće biti Superlige sa Dortmundom, to je sigurno kao da se kaže amen u crkvi", rekao je šef BVB-a Hans-Joachim Watzke i dodao:

"Pristup je previše elitistički, to nije Borussia Dortmund. Zato je naš konačni odgovor, nema Superlige sa Dortmundom, šta god da se desi".