Nevjerovatni Haaland
161

Stigao u Bundesligu, za 60 minuta zabio pet pogodaka i proglašen igračem mjeseca

F. Z.
Erling Braut Haaland (Foto: EPA-EFE)
Erling Braut Haaland (Foto: EPA-EFE)
Erling Braut Haaland u januaru je postao nogometaš Borussije Dortmund. Norvežanin je stigao u redove Milionera za 20 miliona eura iz austrijskog Salzburga, a početak u gradu na rijeci Ruhr nije mogao biti bolji.

Haaland ruši rekorde iz utakmice u utakmicu, a sada je dobio nagradu za najboljeg nogometaša Bundeslige u januaru. Odigrao je dvije utakmice u tom mjesecu. Oba puta ušao je s klupe za rezervne igrače, a na terenu je proveo ukupno 60 minuta i postigao pet pogodaka. To je u prosjeku jedan pogodak svakih 11,8 minuta. Protiv Augsburga je postigao tri za 35, a protiv Kolna dva pogotka za 25 minuta na terenu.

Nastavio je Haaland da postiže golove i u februaru. Pogodio je protiv Union Berlina dva puta, te po jednom protiv Werdera u Kupu Njemačke i Eintrachta iz Frankfurta u Bundesligi. Jedina utakmica u kojoj nije postigao pogodak je gostovanje kod Bayer Leverkusena. Zanimljivo je i da je to jedina utakmica od dolaska u Borussiju Dortmund u kojoj je igrao svih 90 minuta.

Haaland je tako došao do 37 pogodaka u 28 nastupa za klubove ove sezone. Odličan je bio u dresu Salzburga u Ligi prvaka, gdje je postigao osam pogodaka. Već u utorak igrat će sa novim klubom protiv PSG-a u najjačem evropskom nogometnom takmičenju.