Nogomet
16

Steaua Bukurešt više ne postoji, sud joj oduzeo ime, boje i grb

Klix.ba
Vrhovni sud u Rumuniji je svojom odlukom oduzeo ime, boje i grb Steaui Bukurešt, najvećem klubu u ovoj državi.

Gotovo svaki ljubitelj nogometa u Evropi zna za Steauu Bukurešt, najveći i najuspješniji rumunski klub. Ovaj kolektiv možda nije u samom vrhu evropskog sporta, ali je u proteklim godinama bio redovan učesnik Lige prvaka i napravio neke impresivne rezultate. No, zahvaljujući odluci Vrhovnog suda Rumunije, klub bi u budućnosti mogao nastupati pod drugim imenom.

Sud je u utorak poništio presudu iz 2012. godine u kojoj je rumunska vojska tužila Steauu zbog korištenja imena i grba. Lokalni sud je presudio u korist kluba, kao i regionalni apelacioni sud. No, Vrhovni sud je stao na stranu armije, zbog čega je Steaua prisiljena da prestane koristiti to ime i bilo šta što ima veze s njim.

Problem leži u historiji Steaue Bukurešt, kluba koji je osnovan 1947. godine. Tada je bio poznat pod nazivom Armijsko sportsko udruženje Bukurešt, a formirao ga je tadašnji komandant Rumunske kraljevske armije. Kasnije je preimenovan u Armijski sportski klub Steaua Bukurešt i dugo je bio zvanični sportski klub rumunskih oružanih snaga. Po tome je klub bio poznat, a 1986. godine je osvojio Evropski kup, današnju Ligu prvaka.

Nakon Rumunske revolucije 1989. godine klub je odvojen od Armijskog sportskog kluba i nastavio je funkcionisati samostalno pod imenom Steaua Bukurešt. Klubu je dozvoljeno da koristi tradicionalni brend uz dozvolu armije. Kada je klub kupio lokalni biznismen Gigi Becai 2004. godine, armija mu nije željela dopustiti da nastavi koristiti ime i brend Steaua. To je dovelo do tužbe, a sve je završeno presudom donesenom u srijedu. Sada je budućnost kluba pod znakom pitanja.

Odluka Vrhovnog suda je na snagu stupila odmah, tako da je klub jučerašnju domaću utakmicu protiv CSMS Iasija odigrao sa potpisom "Domaćin" na semaforu i bez grba, ali su pobijedili rezultatom 1:0. Neki navijači su uzvikivali "Naprijed domaćini".