Nije svima bajkovito
16

Starter je u Premiershipu, a zarađuje manje od nogometaša iz Premijer lige BiH

D. P.
Zemura (desno) gotovo da ne propušta minute u ligi ove sezone (Foto: AFC Bournemouth)
Zemura (desno) gotovo da ne propušta minute u ligi ove sezone (Foto: AFC Bournemouth)
Uz nogometaše se sasvim opravdano vežu velike plate i zarada, no i u najjačoj nogometnoj ligi svijeta postoje igrači koji ne zarađuju basnoslovan novac.

Nakon što su svi igrači prijavljeni za nastupe u Premiershipu, engleski mediji pozabavili su se zaradom nogometaša. Pažnju privlače i igrači koji nisu Cristiano Ronaldo, Kevin de Bruyne ili Mohamed Salah, a igraju zapaženu ulogu u ligi.

Apsolutni "pobjednik" je Jordan Zemura, standardni nogometaš Bournemoutha i reprezentativac Zimbabvea.

Defanzivac Bournemoutha standardni je igrač Trešnjica i odbrana kluba je nezamisliva bez njega. Počeo je svih pet utakmica za koje je konkurisao, ali je imao problema s povredama pa je dva puta izveden iz igre.

Zemura (22) zarađuje 440 eura sedmično, odnosno nešto više od 1.700 eura mjesečno što je plata manja od onih koje isplaćuju pojedini klubovi Premijer lige Bosne i Hercegovine svojim nogometašima.

Razlog tako skromne plate za uvjete Premiershipa je taj što je ugovor potpisao dok je bio junior 2020. godine. U klubu nisu očekivali da će igrati važnu ulogu u narednom periodu pa su mu dali najniži mogući ugovor. Međutim, Zemura se brzo nametnuo i odigrat će cijelu debitantsku sezonu kao najslabije plaćen igrač lige. Ugovor mu ističe tokom ljeta 2023. godine, a onda će dobiti neuporedivo bolju platu.

Drugi na listi je rezervista istog kluba Jaidon Anthony koji zarađuje 900 eura sedmično, odnosno 3.600 eura.

S druge strane, gotovo nerealno je uporediti platu Cristiana Ronalda koji je najplaćeniji nogometaš engleskog nogometa. Portugalac zarađuje nešto više od 2,5 miliona eura mjesečno.