Slavljenička atmosfera
58

Stanišić o povratku Zvijezde 09 u Premijer ligu: Zna se kako smo izbačeni, ovdje nam je mjesto

D. P.
Lijepa atmosfera konačno u Stanišićima (Foto: Zvijezda 09)
Lijepa atmosfera konačno u Stanišićima (Foto: Zvijezda 09)
U prostorijama press sale stadiona u Etno-selu Stanišići održana je svečana konferencija za medije na kojoj se obilježavao i najavio ulazak Zvijezde 09 u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Zvijezda 09 ispala je iz Premijer lige 2020. godine kada se sezona prekinula zbog pandemije koronavirusa i nikada nije završena do kraja. Tada su u ovom klubu žestoko protestovali, upućivali žalbe i pozivali na proširenje lige, no na kraju se Nogometni savez BiH oglušio.

Prošle su tri godine, a Zvijezda 09 se vraća u Premijer ligu BiH. Ono što je interesantno, jeste da se ovom klubu na neki način "vratilo" za tadašnje ispadanje, pošto su sada završili na drugom mjestu u Prvoj ligi RS, ali prvak Krupa nije dobila licencu pa je Zvijezda 09 ušla u Premijer ligu.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj se javnosti obratio predsjednik kluba Boris Stanišić. Naglasio je kako se još uvijek ne zaboravlja "izbacivanje iz lige pod nesretnim okolnostima".

"U startu da se osvrnem i da kažem, danas smo se sastali u nekom većem raspoloženju nego prethodnih mjeseci, prethodnih godina... Znate razlog za to. Uspjeli smo da se domognemo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Moram i to da primijetim, da je nama i mjesto tu. Zna se okolnosti pod kojim smo, da opet ponovim, izbačeni iz Premijer lige, nesretnim okolnostima", rekao je Stanišić i osvrnuo se na Krupu:

"U ovom slučaju mi je žao Krupe što je ona na neki način bila žrtva svega toga, ali Bože moj. Ona narodna, dok nekom smrkne, drugom svane. Krupa je organizovan tim i žao mi je što se tako desilo i nisu mogli dobiti licencu. Mi smo ti koji su izborili drugo mjesto. Iskreno, očekivali smo da ćemo bez problema biti na prvoj poziciji, ali sticajem okolnosti koje su se izdešavale u međuvremenu nismo. Bitno je da smo sada tu, u Premijer ligi", rekao je predsjednik kluba.

Stanišić je najavio pripreme i poručio da je ekipa imala hendikep jer nije znala da li će biti član Premijer lige ili Prve lige RS, tako da nije mogla računati na drugačiji budžet, odnosno spremiti ekipu na vrijeme.

"Sada se okrećemo pripremama. Pred nama je jedan period, veoma težak. Imali smo hendikep, što nismo znali da li smo članovi Premijer lige ili ne dok je ta drugostepena komisija donijela odluku da Krupa neće ući i malo smo u zakašnjenju s angažovanjem novih igrača. Sasvim opravdano i s naše i s njihove strane. Nisu htjeli da potpisuju ugovore niti smo mi htjeli da potpisujemo ugovore", zaključio je Stanišić.

Sezonu u Premijer ligi najavio je i trener kluba Mihajlo Jurasović, koji ističe da je cilj opstanak u povratničkoj sezoni u društvo najboljih.

"Vodit ću ovaj tim, nadam se uspješno i vidjet ćemo gdje će to da nas odvede. Naš cilj je ostanak u ligi. Nismo u stanju da prijetimo, ali trudit ćemo se da igramo dobar, lijep fudbal i da probamo da ispromovišemo naše mlade igrače i da igramo fudbal gdje će ljudi dolaziti da gledaju i da će biti zadovoljni onim što vide", rekao je Jurasović.

Pripreme Zvijezde 09 počele su u ponedjeljak 19. juna na stadionu Etno-sela Stanišići. Ekipa će trenirati u Bijeljini do subote, a zatim odlazi na pripreme na Zlatibor gdje će odigrati većinu pripremnih utakmica.