Radovi se privode kraju
0

Stadion Soccer City će biti najmoderniji na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Radovi na stadionu Soccer City u Johannesburgu gdje će biti igrane utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva i dalje traju, a kako su izvijestili zvaničnici po završetku radova to će biti najmoderniji stadion na svijetu sa najsavremenijom tehnološkom opremom.

Sibongile Mazibuko, izvršni direktor gradskog odjela za Svjetsko prvenstvo, rekao je za Associated Press kako su veliki radovi uglavnom završeni, kao i putevi oko stadiona Soccer City.

"Soccer City je tehnološki najnapredniji stadion na svijetu i da citiram Jeromea Valckea (generalni sekretar FIFA-e), radi se o najboljem stadionu kojeg je svijet ikada vidio", kazao je Mazibuko.

Međutim, radovi koji se još uvijek izvode oko stadiona, na kojem će 11. juna 2010. biti upriličena ceremonija otvaranja Svjetskog prvenstva kao i ceremonija zatvaranja 11. jula, sugerišu da ima još mnogo posla za obaviti.

Mazibuko je dodao i to da se FIFA uključila u pripreme stadiona Soccer City ranije no što je bilo planirano.

"Prema ugovoru FIFA je trebala početi raditi 30. aprila, no dozvolili smo da počnu ranije jer je to i u našem interesu. Dosta posla je i do sada urađeno“, istakao je Mazibuko dodajući kako je grad pozvao radnike komunalnog preduzeća da odigraju utakmicu na Soccer Cityju kako bi se ozvaničio kraj desetodnevne inspekcije stadiona u Južnoj Africi.

To je bila i prva utakmica odgrana na novom terenu.

Spomenimo i to da je stari stadion imao 80.000 sjedala, dok je za potrebe SP-a bilo potrebno dograditi još. Konačni kapacitet iznosit će impresivnih 94.700 sjedala za šta Johannesburg prema datom obećanju ima još mjesec dana. Sjedala će bii svijetlo smeđa, odnosno u boji afričke glinene posude.

"Trenutno radimo na dovršavanju onih finih detalja“, kazao je Danny Jordaan, izvršni direktor lokalnog organizacijskog odbora.

"Svako ko je zatvorio oči kada smo rušili stadion FNB sada kada otvori oči i ugleda ovaj novi mislit će da je na nekom drugom mjestu, ali znat će da je u Africi. Dizajn je afrički i mi mislimo da je najbolji ikad viđeni dizajn“, kazao je Mazibuko.