Uoči derbija
84

Stadion Pod Bijelim brijegom: Zajednički "dom" Zrinjskog i Veleža koji krije tešku sudbinu Mostara

G. Š.
Kultno mjesto Mostara i njegovih nogometnih klubova
Kultno mjesto Mostara i njegovih nogometnih klubova
Mostarski stadion Pod Bijelim brijegom u subotu 8. maja će biti u fokusu šire javnosti, jer prvi put u historiji toga grada dva premijerligaša Zrinjski i Velež igraju gradski derbi koji odlučuje i borbi za odlazak u nogometnu Evropu.

Sportski stručnjaci smatraju da bi ovo mogla biti historijska utakmica za Mostar, jer prema sadašnjem stanju tabele bi mogao biti jedini grad u BiH iz kojeg dva kluba odlaze u nogometnu Evropu, a prvi put iz najvećeg grada u Hercegovini.

Upravo zbog visokog kvaliteta mostarskog nogometa stadion Pod Bijelim brijegom, na kojem u subotu u 19 sati Zrinjski dočekuje Velež, je i sagrađen sada već daleke 1958. godine.

Izgradnju tog stadiona, kao i sva važna dešavanja na njemu vjerno je pratio novinar Fazlija Hebibović, koji je u to vrijeme bio dopisnik beogradske Politike Express i pratio sva aktuelna dešavanja u Hercegovini.

On za naš portal s posebnom emocijom govori o značaju stadiona i njegovom početku, gradnji koja je počela 1947. godine te zajedništvu koje je vladalo.

"Staro Veležovo igralište sa šljakom, gdje je sada sagrađeno istoimeno naselje, nije odgovaralo Veležu, koji je ušao u Prvu saveznu ligu Jugoslavije i počeo igrati dopadljiv nogomet. Interes ljubitelja ovog sporta je bio veliki i osjetila se potreba za gradnjom novog funkcionalnijeg i većeg stadiona", priča nam Hebibiović sjećajući se tog vremena.

Stadion u vrijeme prvenstvene utakmice Veleža sedamdesetih
Stadion u vrijeme prvenstvene utakmice Veleža sedamdesetih

Prisjeća se kako su tokom izgradnje stadiona, pored građevinskih preduzeća, građani Mostara i Hercegovine samoinicijativno dolazili na gradilište i davali svoj doprinos kroz razne akcije na izgradnji stadiona.

"Kada je sagrađen stadion sa zelenom travom i pomoćnim terenima počeo je i silni uspon Veleža, čiji su igrači pronijeli slavu grada na Neretvi, ali i čitave Jugoslavije", kaže novinar koji je tada izvještavao o uspjesima Rođenih iz svog grada.

Podsjeća da je na ovom stadionu utakmice igrala reprezentacija Jugoslavije u čijem sastavu je bio značajan broj Rođenih, ali i da su se tu igrali i kupovi Evrope i UEFA-e.

"Za Mostar i čitavu Hercegovinu je stadion Pod Bijelim brijegom bio centar svih sportskih i kulturnih dešavanja. Dolazile su održavati koncerte najveće zvijezde muzičke estrade u Jugoslaviji. Tu su održavani i veliki sletovi za Dan mladosti, kad bi dolazila čitava Hercegovina tu obilježiti rođendan vrhovnog komandanta Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita. Bilo je po 20 hiljada ljudi", priča Hebibović za Klix.ba.

Međutim, ratni vihor koji je pogodio Mostar i čitavu BiH sve je to prekinuo i pisao tešku historiju s bolnim sudbinama i političkim previranjima.

Stadion Pod Bijelim brijegom je bio gradski stadion u vlasništvu Grada Mostara, a koristio ga je Velež koji se jedini iz Mostara takmičio u prvoj saveznoj ligi Jugoslavije i pronosio slavu širom svijeta, a naredne subote baš tu gostuje Zrinjskom koji je sadašnji korisnik tog stadiona.

Slavlje navijača Zrinjskog na utakmici s nizozemskim Utrechtom 2019. godine.
Slavlje navijača Zrinjskog na utakmici s nizozemskim Utrechtom 2019. godine.

Predsjednik Upravnog odbora FK Velež Šemsudin Hasić za naš portal kaže da dolazak Veleža na ovaj stadion uvijek budi emocije na blistave trenutke kada je Velež igrao najljepši nogomet u Jugoslavji, pa i u Evropi. Kod igrača i kod navijača budi emocije na vrijeme kad su Rođeni pronosili slavu.

"Kod nas je svaka utakmica na ovom stadionu posebna emocija. Mi smo tu ostvarili sve svoje najbolje rezultate i nije nam svejedno ako ne možemo igrati na tom stadionu. Isto tako u sjećanju imamo pohranjene grupe ljudi koji su nasilno dovođeni na naš stadion i poslije toga odvođeni u logor i to niko u ovom gradu ne može zaboraviti i ne treba, ali trebamo preći preko događaja šta je bilo između dva ili tri naroda. Mi ako želimo graditi budućnost, ne možemo je graditi na ranama. Moramo zaliječiti rane i ići naprijed i poručio bih svim političarima i svim ljudima koji imalo misle dobro svojoj državi, svome gradu i svojoj porodici - da se okrenemo budućnosti. Ovakva retorika nas neće dovesti nigdje", kaže Hasić.

Da se Velež okrenuo budućnosti, prema njegovim riječima, svjedoči činjenica da su u prethodne tri godine izdvojena izuzetno velika sredstva, pretežno iz privatnih izvora, da se osposobi stadion u Vrapčićima, da Velež može igrati normalne utakmice.

"Došli smo na jedan nivo i nećemo stati, jer želimo imati kategoriju dva da možemo odigravati Evropske utakmice na tom stadionu, mi ili neko drugi. Idemo dalje u investiranju", kaže Hasić za Klix.ba.

On je na kraju razgovora pozvao sve navijače da navijaju za svoj klub i naglasio kako svim srcem navija za Velež, ali da je najvažnije da u subotu na stadionu Pod Bijelim brijegom dvije ekipe odigraju dobru i lijepu utakmicu poručivši - "neka pobjedi ko je bolji u tom momentu".