Nastavak projekta
2

Stadion Koševo dobija kontrolnu sobu i videonadzor

Piše: N. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je danas na stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu ugovor s direktorom Agencije Securitas d.o.o. Sarajevo o opremanju kontrolne sobe i uvođenju videonadzora na stadionu.

Vrijednost ugovora je 163.253,42 konvertibilnih maraka koje će Općina Centar izdvojiti iz ovogodišnjeg budžeta.

Riječ je o nastavku opremanja i modernizacije stadiona na Koševu s ciljem ispunjavanja kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica.

"Prvo smo riješili reflektorsku rasvjetu, a evo sada prelazimo na drugi korak, sigurnosni aspekt na stadionu. Naredni koraci su semafori i obnova trave te u konačnici priprema tehničke dokumentacije za zamjenu zelene površine stadiona. Odlučili smo i da napravimo iskorak u zagrijavanju travnate površine", rekao je Ajnadžić.

Iz Securitasa su poručili da imaju veliko iskustvo u tehnološkom pogledu te da će na stadionu biti instalirane dvije pokretne te dodatne 24 kamere. Bit će pokriveni svi ulazi i sistemom će se upravljati iz kontrolne sobe. Oprema je kanadskog proizvođača koji se fokusirao samo na ovu vrstu posla.

Centar za sport i rekreaciju Sarajevo, u čijem je sastavu stadion Koševo, pružat će tehničku podršku.

"Želimo moderan i savremen stadion i ovo je samo jedan mali korak. Reflektorska rasvjeta bi trebala biti gotova do polovine jula, odnosno prvih utakmica FK Sarajevo u Evropskoj ligi", rekla je Jasmina Polić, direktorica Centra.