Tužna priča
10

Šta se desilo sa simpatičnom Malagom: 10 godina od četvrtfinala LP došli su do najvećeg kraha

D. P.
Malaga je dugo bila omiljeni klub neutralnih navijača (Foto: EPA-EFE)
Malaga je dugo bila omiljeni klub neutralnih navijača (Foto: EPA-EFE)
Deset godina nakon četvrtfinala Lige prvaka, nekada vrlo simpatični i neutralnim navijačima omiljeni klub Malaga na pragu je najvećeg ponora.

Brzo smo svi zaboravili na popularni klub sa La Rosalede. Razlog je taj što su upali u finansijske probleme nakon kojih se ne vidi izlaz, a to je donijelo i rezultatski krah.

Malaga je prije tačno 10 godina igrala četvrtfinale Lige prvaka. Više od 30.000 ljudi na pretrpanoj La Rosaledi ispratilo je remi 0:0 protiv Borussije Dortmund, da bi njemački velikan u revanšu uz veliku sudijsku pomoć prošao u polufinale Lige prvaka.

Umjesto da krene progres tima s juga Španije, uslijedio je krah. Ekipa se trenutno nalazi na dnu druge španske lige (La Liga Segunda) te im je potrebno "nemoguće" da bi se spasili ispadanja u treći rang.

Malagi je potrebno pravo čudo kako bi opstala u drugoj ligi. Uz obje pobjede do kraja, potrebno je da Sporting Gijon izgubi oba posljednja dva duela te da Malaga opstane u ligi. Sve, samo ne moguće, čini se.

Naravno, razlog ponora su finansijski problemi i dubioza iz kojeg se ovaj simpatični klub nikada nije izvukao. Ekipu je kupio katarski milijarder Abdullah ben Nasser Al Thani 2010. godine. Odmah je izmirio udgove i u ekipu doveo velike zvijezde predvođene Manuelom Pellegrinijem. Kasnije će ta ekipa doći do četvrtfinala Lige prvaka.

Međutim, Malaga je prvo upala u probleme zbog finansijskog fair-playa pa joj je uskraćeno igranje Evropske lige naredne sezone. Nakon zabrane, Pellegrini je napustio klupu i otišao u Manchester City, da bi bogati vlasnik Al Thani potpuno obustavio finansiranje kluba.

Igrači nisu dobijali plate, a razlog obustave finansiranja navodno je to što je Al Thaniju lokalna vlast u Španiji uskratila provedbu velikih planova van nogometnog terena kao što su izgradnja hotela i marine u Marbelli. To se navodi kao ključni uzrok preokreta u poslovanju s Malagom.

Počeli su se prodavati najvažniji igrači, a budžet tima je bio veoma loš. Rezultat je bilo ispadanje iz La Lige 2018. godine, a od tada ekipa igra u drugom rangu. Al Thani se vratio živjeti u Katar i više se nije vraćao u Malagu.

Klub je bio nadomak propasti 2020. godine, ali je prodaja Antonina u Granadu za 1,5 miliona eura privremeno spasila Malagu. U februaru te godine sudija je preuzeo kontrolu nad klubom. Kasnije je sudija imenovao Josea Mariju Munoza da nečlo kluba.

Iako se finansijska situacija, nakon razlaza od Thanija, počela popravljati, rezultati su katastrofalni i Malaga će od naredne sezone igrati treći rang.

Spas Malage mogao bi biti u tome ako u klub uđe vlasnik Paris Saint Germaina Nasser Al-Khelaifi, koji je to nagovijestio porukom da je to "fantastičan klub koji trenutno ima teška vremena te kojeg će kupiti ukoliko za to bude šanse".