Analiza
0

Šta nam je donijela utakmica u Zenici?

Piše: Edin Isanović
Sa utakmice BiH - Turska (Foto: Fotoservis)
Sa utakmice BiH - Turska (Foto: Fotoservis)
Nogomet nije egzaktan da bismo utvrdili šta bi bilo da je bilo... Poraz, slažemo se ne bi dokrajčio nadu u ispunjenju cilja (plasman na SP), ali bi situaciju dodatno zakomplicirao.

Nekoliko dana poslije jedne od najvažnijih utakmica naše nogometne reprezentacije od njenog postojanja postavlja se pitanje - uz pozitivan rezultat što nam je donijela utakmica u Zenici? Dvoboj sa Turcima pokazao je da naša reprezentacija igra dobar nogomet. Bilo je šansi, prijetnji, blokada, udaraca, svega. Budemo li uvijek igrali ovako, biće dobro.

Još neke stvari koje treba podvuči kao pozitivne svakako su tehničko- taktička uvjerljivost, kontinuitet dobre atmosfere, podnošenje pritiska i povratak nakon primljenog gola. Jednostavno, uhvatili su automatizam. Sve nabrojano daje nam pravo da se u preostale dvije utakmice možemo nadati ispunjenju zadatka, odnosno plasmanu u dodatne kvalifikacije.

Presudni oktobarski dvoboji

U prvom poluvremenu dominirali smo travnjakom, u nekoliko navrata bili u prilici da konačno nokautiramo jedinog konkurenta za drugo mjesto (naročito prilika Misimovića), ali istovremeno mogli smo biti i poraženi. Nogomet nije egzaktan da bismo utvrdili šta bi bilo da je bilo... Poraz, slažemo se, ne bi dokrajčio nadu u ispunjenju cilja (plasman na SP), ali bi situaciju dodatno zakomplicirao.

Na svu sreću, nije se desio ovakav scenarij. BiH je ostvarila rezultat koji vrijedi mnogo više od jednog boda. Osim što smo ostali na četiri boda prednosti u odnosu na izabranike Fatiha Terima, osnažili smo i svoju procjenu pred presudne mečeve sa Estonijom i Španijom.

Po pitanju samopouzdanja, to će u nastavku biti itekako bitan faktor. Bod sa Bilinog polja dodatnu će vrijednost steći savladamo li u Talinu naše domaćine. Presudan okršaj na programu je 10. oktobra. Svi očekujemo sigurna tri boda. No, u ovih nepunih mjesec dana nadamo se da će se i neke stvari promijeniti u još pozitivnijem smjeru.

Popravljanje forme

Tu prije svega mislimo na popravljanje forme Edina Džeke i Vedada Ibiševića, koji sigurno mogu mnogo više u odnosu na prikazano u sudarima sa Armenijom i Turskom. Zbog nešto slabije forme, Ćiro Blažević je nametao podjelu posla i drugačiju doktrinu napada. Šansu je odlično iskoristio Muslimović u Jerevanu. Izglednu priliku imao je i u Zenici, ali je pucao direktno u Demirela.

Dalje, popravljanje efikasnosti i forme ostalih reprezentativaca koji igraju za svoje klubove. Ovo se posebno odnosi na Rahimića, koji u posljednje vrijeme utakmice svog kluba ne počinje u udarnoj postavi. Isto se odnosi na Safeta Nadarevića.

Potom pronalazak kluba za Nemanju Supića, koji je svojim intervencijam dao ogroman doprinos u dosadašnjim kvalifikacija, a koji zbog kartona ne može braniti u Estoniji. Nadamo se da će naša reprezentativna "jedinica" uskoro potpisati ugovor.

Kako više nema mnogo vremena za probe, logično je očekivati da će Blažević s raspoloživim snagama iskoristiti preostalo vrijeme, te maksimalno doraditi finalizaciju i podići samopouzdanje.

S obzirom da su Estonci otkinuli bod Turcima (bilo 0-0), moramo biti izuzetno ozbiljni i oprezni...