Igraju i Španci
8

Šta je sve ostalo od "liga petice": Nije sve gotovo, u Italiji žestoka bitka za opstanak i Evropu

D. P.
Serija A donosi zanimljivu bitku za opstanak (Foto: EPA-EFE)
Serija A donosi zanimljivu bitku za opstanak (Foto: EPA-EFE)
U vikendu koji je iza nas završene su tri od pet liga koje čine "lige petice", najjača klupska takmičenja u Evropi, a preostalo je još da se odigra jedno kolo u Italiji i Španiji.

Pobjedom nad West Hamom jučer ekipa Manchester Cityja osvojila je četvrti uzastopni trofej prvaka Engleske. Učinili su to u dramatičnoj završnici sa samo dva boda više u odnosu na drugoplasirani Arsenal.

U Ligu prvaka su se plasirali još Arsenal, Liverpool i Aston Villa, dok su iz lige ispali Sheffield United, Burnley i Luton.

Završena je i francuska Liga 1 utakmicama koje su odigrane sinoć, a prvak je naravno Paris Saint Germain. Uz Parižane, u Ligu prvaka su se plasirali još Monaco, Brest i Lille, dok su društvo najboljih napustili Clermont i Lorient. Slamku spasa zadržao je Metz koji će igrati play-off.

U subotu je okončana i njemačka Bundesliga sa novim senzacionalnim prvakom Bayerom iz Leverkusena. Uz Apotekare, u Ligu prvaka plasirali su se Stuttgart, Bayern, RB Leipzig i Borussia Dortmund.

Iz Bundeslige su ispali Darmstadt i Koeln, dok će u doigravanje za opstanak ekipa Bochuma.

No, to nije sve od liga petice jer se igra još u dva šampionata tokom narednih sedam dana. To su italijanska Serija A i španska La Liga, gdje je preostalo da se odigra završno 38. kolo.

Posebno je interesantno u Italiji, gdje se timovi još uvijek bore za Evropu, ali i za opstanak u društvu najboljih. Čak se u Italiji nije završilo ni pretposljednje kolo jer su večeras na rasporedu dvije utakmice.

Za opstanak se bore čak četiri ekipe uoči posljednjeg kola, a to su Empoli, Udinese, Verona i Frosinone.

Verona "meč-loptu" ima večeras protiv Salernitane i tu se može spasiti od ispadanja u Seriju B eventualnom pobjedom.

U posljednjem kolu se čak igra direktan okršaj za opstanak i utakmica između Frosinonea i Udinesea bit će u potpunom fokusu.

Tri tima se bore za plasman u Konferencijsku ligu, a mjesta ima za samo jednu ekipu. Fiorentina, Torino i Napoli smješteni su unutar dva boda i u posljednjem kolu ih očekuje velika borba za plasman u evropska takmičenja.

Već se zna da je prvak Italije Inter, a u Ligu prvaka idu Milan, Bologna, Juventus i Atalanta. Iz lige su ispali Sassuolo i Salernitana.

Raspored posljednjeg kola Serije A:

Milan - Salernitana

Atalanta - Torino

Cagliari - Fiorentina

Empoli - Roma

Frosinone - Udinese

Genoa - Bologna

Juventus - Monza

Lazio - Sassuolo

Napoli - Lecce

Verona - Inter

Tabela Serije A uoči posljednjeg kola:

Osim Italije, igrat će se i u Španiji posljednje kolo La Lige. Iako je u šampionatu sve riješeno, za nogometne sladokusce je preostalo da se odigra 38. kolo i da se u "rasterećenih" 10 utakmica vidi još koja moguća golijada predstojećeg vikenda.

Šampion Španije je Real Madrid, a uz Kraljeve u Ligu prvaka su otišli Barcelona, Girona i Atletico Madrid. Iz lige su ispali Almeria, Granada i Cadiz.

U posljednjem kolu La Lige se sastaju:

Girona - Granada

Osasuna - Villarreal

Real Sociedad - Atletico Madrid

Almeria - Cadiz

Rayo Vallecano - Athletic Bilbao

Real Madrid - Betis

Getafe - Mallorca

Celta Vigo - Valencia

Las Palmas - Alaves

Sevilla - Barcelona

Tabela: