Premijer liga BiH
147

Šta je potrebno Željezničaru, Zrinjskom i Sarajevu za titulu prvaka BiH

Piše: N. K.
Foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba
Foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba
Premijer liga Bosne i Hercegovine ušla je u samu završnicu, a borba za prvo mjesto čini se nikad nije bila interesantnija. Mrtvu trku u posljednja dva kola vodit će Željezničar, Zrinjski i Sarajevo.

Plavi s Grbavice nalaze se u najboljoj poziciji i jedina su ekipa od vodećeg trojca koja može odlučivati sama o sebi.

Naime, Želji je za novu titulu prvaka BiH potrebno da u posljednja dva kola, u kojima gostuje Sarajevu u gradskom derbiju te dočekuje Radnik, osvoji minimalno četiri boda.

Prvenstvo može biti odlučeno već u narednom kolu Lige za prvaka u slučaju da Plavi slave na Koševu protiv Bordo tima, a da Plemići izgube od Radnika u Bijeljini.

Prednost Željezničara u odnosu na mostarski klub je i bolji međusobni duel pa bi u slučaju istog broja bodova titula stigla u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Šansa za Zrinjski uslijedila bi ako bi slavili protiv Radnika, a Sarajevo pobijedilo Željezničar. Tada bi Plemićima u posljednjem kolu protiv Slobode u Mostaru bila potrebna pobjeda za odbranu titule.

Bordo tim je u najnezahvalnijoj poziciji. Jedina šansa za titulu im je da Zrinjski izgubi ili protiv Radnika ili protiv Slobode, a da izabranici Mehmeda Janjoša pobijede Željezničar i Krupu te da Radnik u posljednjem kolu na Grbavici izvuče bar remi.

Ekipa Slavka Petrovića vjerovatno će u posljednjem kolu sama na svojoj Grbavici odlučivati o tituli prvaka pa se može reći da je Željo najveći favorit za šampiona BiH.

Šta je kome potrebno

Željezničar - potrebna četiri boda u preostale dvije utakmice sa Sarajevom i Radnikom.

Zrinjski - potrebne pobjede protiv Radnika i Slobode uz jedan poraz Željezničara.

Sarajevo - potrebne pobjede na derbiju protiv Željezničara i protiv Krupe uz jedan poraz Zrinjskog te da Radnik ne bude poražen na Grbavici u posljednjem kolu.

Raspored

9. kolo

Sarajevo - Željezničar Radnik - Zrinjski Sloboda Krupa

10. kolo

Krupa - Sarajevo Željezničar - Radnik

Zrinjski - Sloboda

Tabela