Fotografija Praljka
4

Šta je delegat susreta Široki Brijeg - Zvijezda 09 napisao u izvještaju o prekidu meča

E. B.
Foto: Sportsport.ba
Foto: Sportsport.ba
Nogometaši Širokog Brijega danas su na stadionu Pecara savladali Zvijezdu 09 (4:0) u 18. kolu Premijer lige BiH, a sjajna predstava domaće ekipe na travnjaku je ostala u sjeni dešavanja na tribinama.
Domaći navijači, popularni Škripari, su u prvom poluvremenu podigli fotografiju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka uz transparent sa natpisom "Živio sam časno, izdale me Jude, vašu optužnicu ne prihvačam, 'časni' sude".

Time su navijači Širokog Brijega odali počast hrvatskom generalu koji je prije dvije godine, tačnije 29. novembra 2017., izvršio samoubistvo nakon što je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u BiH.

Susret je prekinut na sedam minuta, a nastavljen je nakon što su Škripari napustili sjevernu tribinu stadiona Pecara.

Delegat susreta Amir Hadžić iz Velike Kladuše je u izvještaju nakon meča pojasnio zašto je susret prekinut.

"Organizacija utakmice shodno Propozicijama takmičenja BH Telecom Premijer lige BiH uz propust... Na terenu za igru nije bilo incidenata dok je na dijelu sjeverne tribine sa organiziranom navijačkom skupinom 'Škripari' bilo diskriminatorskog ponašanja zbog čega je glavni sudija u 31. minuti prekinuo utakmicu i poslao igrače u svlačionicu. Prekid je trajao sedam minuta. Aktivirana je Krizna grupa, a u međuvremenu navijači sa tog dijela tribine napustili su stadion", stoji, između ostalog, u Hadžićevom izvještaju.