Čekaju diskvalifikaciju
10

Šta će se desiti u najgorem scenariju za City? Ko će biti njihov Del Piero, a ko Ibrahimović

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijest da je Manchester City izbačen iz Lige prvaka u naredne dvije sezone je uzdrmala nogometni svijet skoro isto kao kada je 2006. godine objavljeno da je Juventus izbačen u drugu ligu Italije.

Cityju čak prijeti i još rigoroznija kazna zbog kršenja pravila finansijskog fair-playa, a to je izbacivanje čak u četvrti rang engleskog nogometa, što bi zaista bila (pre)žestoka kazna.

Već i samom odlukom UEFA-e da zabrani Građanima igranje Lige prvaka čelnici bogatih evropskih klubova su počeli zadovoljno trljati ruke.

Nema sumnje kako će se Bayern, Real Madrid, Barcelona i mnogi drugi veliki klubovi "potući" za dovođenje najboljih igrača Cityja. Realno gledano, svakom vrhunskom igraču neigranje Lige prvaka je "palac dole", a to najbolje znaju čelnici Manchester Uniteda koji već nekoliko godina dobijaju odbijenice od vrhunskih igrača jer ne igraju elitno evropsko klupsko takmičenje.

Juventus je te 2006. godine krizu prebrodio zahvaljujući nekolicini igrača koji su odlučili ostati vjerni klubu.

"Pravi gospodin nikada ne napušta svoju damu", rekao je tada jedan od najboljih napadača svijeta Alessandro Del Piero.

Njegov primjer su slijedili Gianluigi Buffon, Pavel Nedved i David Trezeguet koji su odlučili igrati protiv Riminija, Triestine, Mantove, Arezza...

Za razliku od nabrojanih igrača, igranje protiv takvih protivnika je bilo ispod časti Zlatanu Ibrahimoviću, Fabiju Cannavaru, Lilianu Thuramu, Gianluci Zambrotti, Emersonu, Patricku Vieiri... Njih su odmah razgrabili Barcelona, Real, Inter...

Šta se može očekivati od igrača Cityja ukoliko Sportski arbitražni sud (CAS) ne poništi odluku UEFA-e i eventualnu odluku vodstva engleske lige da Građani budu izbačeni iz Premiershipa?

Menadžer Pep Guardiola je najavio da će ostati u klubu, a isto razmišlja i Raheem Sterling (25 godina, ugovor do 2023.).

Realno je očekivati da bi talentovani Phil Foden (19, 2024.) trebao biti ključni igrač ekipe, te da bi svoje mjesto u odbrani pronašao Eric Garcia (19, 2022.) s obzirom da njih dvojica u Pepu vide "drugog oca". Od aktuelnih igrača koji igraju mogli bi ostati i veterani Nicolas Otamendi (32, 2022.) i Fernandinho (34, 2021.), te Claudio Bravo (36, 2020.).

Guardiola bi mogao računati na Fodena i Sterlinga u
Guardiola bi mogao računati na Fodena i Sterlinga u "nekom novom Cityju" (Foto: EPA-EFE)

Svi ostali igrači mogli bi sreću pronaći negdje drugo. Kapiten ekipe David Silva (34, 2020.) je već najavio odlazak, a nema sumnje da će prva meta svih velikih klubova biti Kevin De Bruyne (28, 2023.).

Posebno je zanimljiva situacija sa Sergijom Aguerom (31, 2021.). Argentinac je u više navrata izjavio kako mu je velika želja zaigrati sa Lionelom Messijem, ali je također najavio da se to neće desiti dok sa Cityjem ne osvoji Ligu prvaka. Ukoliko se najgori scenarij za City desi, to bi značilo da bi Aguera već od iduće sezone mogli gledati u vrhu napada Barcelone.

Iako bi Aguerovim odlaskom sa Etihada Gabriel Jesus (22, 2023.) praktično ostao jedini klasični napadač, teško je očekivati da bi on želio nastaviti nositi dres Građana.

John Stones (25, 2022.), Riyad Mahrez (28, 2023.), Benjamin Mendy (25, 2023.), Ilkay Gündogan (29, 2023.), Rodri (23, 2024.), Kyle Walker (29, 2024.), Oleksandr Zinčenko (23, 2024.), Bernardo Silva (25, 2025.), Aymeric Laporte (25, 2025.) i Joao Cancelo (25, 2025.) su vezani dugoročnim ugovorima ali bi se na obostrano zadovoljstvo rastali sa Cityjem. Oni najbolje igračke godine ne bi provodili bez Lige prvaka (i eventualno po engleskim nižim ligama), dok bi Građani itekako rasteretili platni spisak.

Ipak, prvi igrač kojem bi Guardiola ugledao leđa bez ikakve sumnje bi bio Leroy Sane (24, 2021.). Njemački krilni igrač je nezadovoljan i već je bio na pragu odlaska u minhenski Bayern, no teška povreda ga je spriječila u toj namjeri.

Pred Cityjem će, nema sumnje, biti veoma vruće ljeto, a svi navijači Građana će s velikim nestrpljenjem očekivati odluku CAS-a.