|

Šta će biti sa stadionom "Asim Ferhatović Hase"? Sve je danas u rukama vijećnika Općine Centar

Šta će biti sa stadionom "Asim Ferhatović Hase"? Sve je danas u rukama vijećnika Općine Centar
297
E. B.
18.11.2019. u 08:54
129
komentara
297

dijeljenja
Šta će biti sa stadionom "Asim Ferhatović Hase"? Sve je danas u rukama vijećnika Općine Centar Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Općinskog vijeća Općine Centar, koja će biti održana danas, mogla bi dati odgovore na jedno od ključnih sportskih pitanja u državi: šta će biti sa stadionom "Asim Ferhatović Hase"?
Sjednica će početi u 15 sati, a jedna od tačaka bit će nacrt odluke o usvajanju i provođenju Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Zetra" - zona sporta i rekreacije.

Stadion "Asim Ferhatović Hase" je neuslovan za igranje utakmica reprezentacije, ali i evropskih utakmica klubova, što je na svojoj koži osjetio FK Sarajevo koji je ovog ljeta morao utakmicu protiv BATE Borisova igrati u Zenici.

Kako bi se modernizovao stadion, potrebno je uraditi mnoštvo preinaka, a jedna od njih je i uklanjanje atletske staze koja je ionako uništena i nefunkcionalna, čemu se protivi Atletski klub Sarajevo.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je ranije u nekoliko navrata izjavljivao kako je potrebno izvršiti potpunu modernizaciju stadiona koji bi u novom ruhu bio bez atletske staze i s najboljim uslovima za održavanje klupskih i reprezentativnih utakmica najvišeg ranga u organizaciji FIFA-e i UEFA-e.

To podrazumijeva i natkrivene tribine, najbolje uslove za publiku, za medije, odnosno održavanje utakmica i u najtežim vremenskim uslovima.

Kako saznaje Klix.ba, već mjesecima su čelnici FK Sarajevo u svakodnevnom kontaktu sa svim nivoma vlasti, a usvajanje ovog regulacionog plana koji će suštinski pretvoriti "Asim Ferhatović Hase" iz multifunkcionalnog u isključivo nogometni stadion je prvi korak ka tome da se Klub iz Maršala Tita 38b aktivno uključi u njegovo renoviranje i, potencijalno, dugogodišnji najam ili čak kupovinu.

Ukoliko se krene u modernizaciju stadiona, na njemu bi se najprije uradile preinake kojima bi se omogućilo igranje evropskih utakmica klubova. To, između ostalog, podrazumijeva promjenu travnjaka i ugradnju grijača, natkrivanje dijela tribine za predstavnike medija...

Što se tiče atletike, predloženo je da se pored stadiona izgradi moderni atletski poligon s brojem staza prema standardima atletske federacije, te modernizaciju pomoćnih terena i objekata, ali i izgradnju natkrivenih tribina za smještaj više hiljada gledalaca atletskih takmičenja.

Također, u okviru preuređenja prostora planira se izgradnja atletske dvorane koja bi za razliku od trenutnog stanja omogućila razvoj atletike i atletska takmičenja i u zimskom periodu.

Općinsko Vijeće Općine Centar ima 31 vijećnika, od kojih najmanje 16 mora glasati "za" kako bi se odluka usvojila. Danas su oni na potezu te moraju biti svjesni da je sportska sudbina grada u njihovim rukama.
Prijavi grešku


Komentari (129)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...