Slavko Jovičić za Sport Centar
0

'Srpsko-bošnjačko-hrvatski inat jači je od Portugala'

Sarajevo-x.com
Slavko Jovičić (Foto: A. Panjeta)
Slavko Jovičić (Foto: A. Panjeta)
Utakmice baraža za plasman za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010., koje BiH očekuju protiv Portugala 14. i 18. novembra, pobudile su veliko interesovanje i među našim političarima u danima kada se kao nikada do sada verbalno sukobljavaju oko najvažnijih pitanja na našem putu ka Evropskoj uniji.

"Burazeru, sve ti je danas politika. Nažalost, i sport je kod nas politika", rekao je za Sport Centar Slavko Jovičić Slavuj iz stranke SNSD-a i poslanik u državnom Parlamentu, a potom optimistično naglasio: "Sport treba gledati kao nacionalno takmičenje i zaista u ovim i svim drugim vremenima mora se odvojiti od politike. Kao političar, ali i građanin ove zemlje zaista tako mislim. Vjeruj mi, ubjeđeniji sam nego iko da će reprezentacija BiH eliminisati Portugal i plasirati se na SP."

Na pitanje na čemu temelji toliki optimizam, u novom broju Sport Centra koji je od utorka (3. novembra) u prodaji, Jovičić je odgovorio: "Na srpsko-bošnjačko-hrvatskom inatu. Jači je Portugala i zato ćemo ih dobiti i putovati u Afriku. Kad nas svi podcijene, kad niko ne vjeruje da se u BiH može desiti bilo šta pozitivno, kad je recesija svugdje u svijetu, kad gaće nosimo 20 godina na štapu, ovaj put, svi zajedno ponijećemo zastavu ove zemlje i postaviti je na jarbol učesnika SP-a."

Jovičić je kazao i kako uspjeh reprezentacije može doprinijeti ujedinjenju i napretku naših naroda više nego bilo koji potez političara.

"Tražimo samo stvari koje nas razdvajaju. Ovo je prvi put da imamo ogromnu šansu za prosperitet i pozitivnu promociju države. Ponoviću, zbog toga sam siguran da ćemo eliminisati Portugal", tvrdi Jovičić za Sport Centar.

Šefik Džaferović iz SDA i poslanik u Parlamentu BiH blaži je optimista od Jovičića. Istakao je da sa nestrpljenjem očekuje mečeve sa Portugalom. I pored njihove snage potajno se nada najboljem za našu reprezentaciju.

"Želim sve najbolje reprezentaciji BiH. Rijetko ko bio bi sretan kao ja, kada bi konačno otišli na veliko takmičenje. Šta god da kažem više, bilo bi suvišno“, ispričao je Džaferović za Sport Centar.

U ovoj veoma zanimljivoj temi za bh. sedmični sportski list govorili su i Beriz Belkić (Stranka za BiH), Martin Raguž (HDZ 1990), Nermin Pećanac (SDU), te Denis Bećirević (SDP).