Uoči žrijeba za SP
0

Srbija se nada JAR-u, Alžiru i Novom Zelandu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP Graphic
Foto: AFP Graphic
Uoči večerašnjeg žrijeba grupa za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici srbijanska i slovenska javnost veoma su uzbuđene. Srbija priželjkuje da u svojoj grupi dobije domaćina, Alžir i Novi Zeland, a Slovenci ne bi imali ništa kad bi žrijebom izbjegli Brazil i Argentinu.

Zanosna glumica Charlize Theron imat će čast da u Cape Townu izvuče imena reprezentacija koje su uzele učešće na SP-u, a prenos iz International Convention Centra pratit će više od 250 miliona ljudi u 200 zemalja svijeta, a uljepšat će je i kandidatkinje za Miss svijeta 2010. godine, koje će biti specijalne gošće u sali.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je u utorak nosioce grupa, a to su Južnoafrička Republika, Italija, Argentina, Brazil, Engleska, Njemačka, Holandija i Španija. Osam nosilaca bit će u prvom "šeširu", dok će ostale reprezentacije biti raspoređene u "šešire" po regionalnom principu.

Španski selektor Vicente del Bosque poštuje Englesku, Portugal i Srbiju, a velike šanse daje i Francuskoj, a reprezentativac Obale Slonovače Didier Drogba se nada da će izbjeći Brazil, Njemačku i Englesku.

Svjetski prvak dobit će nagradu od 20.5 miliona eura, a ukupni nagradni fond SP-a je 280 miliona eura, što je za 61 posto više nego što je bilo 2006. u Njemačkoj.

Uoči početka žrijeba videoporukom svijetu će se obratiti i bivši predsjednik Južnoafričke Republike, dobitnik Nobelove nagrade za mir i borac protiv rasizma i aparthejda Nelson Mandela, a ceremoniju će najaviti predsjednika JAR-a Jacob Zuma i čelnik FIFA-e Sepp Blatter.

Žrijeb u Cape Townu počinje u 18 sati po našem vremenu.