Baraž za Euro
161

Srbija nakon drame slavila u Norveškoj i izborila finale, Kosovo ispalo od Sjeverne Makedonije

F. Z.
Norveška - Srbija (Foto: EPA-EFE)
Norveška - Srbija (Foto: EPA-EFE)
Osim duela Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska, večeras smo vidjeli još sedam utakmica polufinala baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, a plasman u finale, između ostalog, izborile su selekcije Srbije i Sjeverne Makedonije.

U polufinalnim duelima baraža, reprezentacija koje dolaze iz Lige C, plasman u finale izborila je reprezentacija Srbije, dok je Škotska nakon jedanaesteraca savladala Izrael.

Srbija je do pobjede protiv Norveške došla nakon produžetaka rezultatom 2:1. Gosti su poveli u 82. minuti, a strijelac je bio Sergej Milinković-Savić nakon asistencije Aleksandra Mitrovića. Norveška je izjednačila šest minuta kasnije, a strijelac je bio Mathias Normann. Svoj drugi pogodak na utakmici Milinković-Savić je postigao u 103. minuti susreta nakon asistencije Dušana Tadića. Ostalo je do kraja 2:1 za Srbiju koja će u finalu igrati protiv boljeg iz duela Škotska - Izrael.

U polufinalnim duelima baraža, reprezentacija koje su "popunile" Ligu A UEFA-ine Lige nacija, plasman u finale baraža izborile su selekcije Mađarske i Islanda. Mađari su savladali Bugarsku u gostima 3:1, dok je Island bio bolji od Rumunije rezultatom 2:1.

U polufinalnim duelima baraža, reprezentacija koje dolaze iz Lige D UEFA-ine Lige nacija, plasman u finale ostvarile su selekcije Gruzije i Sjeverne Makedonije. Gruzija je s 1:0 slavila protiv Bjelorusije, dok je Sjeverna Makedonija slavila protiv Kosova rezultatom 2:1.

Finalni dueli za plasman na Evropsko prvenstvo igraju se 12. novembra. Mađarska će dočekati Island, Srbija će ugostiti Škotsku, dok će Gruzija dočekati Makedoniju. Pobjednici će ostvariti plasman na Evropsko prvenstvo koje počinje u junu 2021. godine.

Sjeverna Irska će za plasman na Euro igrati protiv selekcije Slovačke koja je nakon jedanaesteraca slavila protiv Republike Irske.