Meč u Beogradu
426

Srbija na Mitrovićev pogon razbila Švedsku i stigla na korak od elitnog ranga Lige nacija

K. H.
Srbija - Švedska (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Srbije ubjedljivo su pobijedili Švedsku u meču 5. kola Lige nacija (B) rezultatom 4:1 i u posljednjem kolu protiv Norveške u gostima igrat će za plasman u elitni rang ovog UEFA-inog takmičenja.

Srbija je bolje otvorila meč i imala je veliku šansu u 14. minuti preko Živkovića, ali sa svega nekoliko metara ovaj krilni igrač nije uspio postići gol i odmah na drugoj strani uslijedila je žestoka kazna.

Kuluševski je dodao do Claessona, a ovaj mirno matira golmana Srbije i dovodi Šveđane u vodstvo. Ipak, slavlje gostiju je trajalo samo tri minute jer je Mitrović poravnao na 1:1 u 18. minuti, a u finišu prvog poluvremena, ovaj ubojiti golgeter koji nastupa za Fulham postiže svoj drugi gol i donosi potpuni preokret Srbiji.

U 50. minuti Mitrović je krunisao sjajnu utakmicu i golom za 3:1 kompletirao hat-trick, a konačnih 4:1 postavio je Lukić golom u 70. minuti.

Srbija sada ima 10 osvojenih bodova, koliko ima i Norveška koja je ranije izgubila od Slovenije sa 2:1, pa će tako u posljednjem kolu igrati za prolazak u elitni rang Lige nacija i za taj uspjeh će im trebati pobjeda, s obzirom na to da su u prvom meču od Norvežana izgubili sa 1:0.

U ostalim mečevima koji su odigrani večeras, Portugal je u A ligi ubjedljivo slavio protiv Češke u gostima rezultatom 4:0, dok je Španija iznenađujuće izgubila od Švicarske na svom terenu rezultatom 2:1.

U B ligi odigrana su još dva susreta, Izrael je na svom terenu bio bolji od Albanije sa 2:1, dok je Škotska identičnim rezultatom bila bolja od Irske. U C ligi je odigran jedan meč, a Kipar je na svom terenu bio bolji od Grčke s minimalnih 1:0.

Rezultati i strijelci:

Liga A

Češka - Portugal 0:4 (Dalot 33', 52', Fernandes 45+2', Jota 82')

Španija - Švicarska 1:2 (Alba 55' - Akanji 21', Embolo 58')

Tabela:

Standings provided by SofaScore

Liga B

Grupa 1

Škotska - Irska 2:1 (Hendry 50', Christie 81' - Egan 18')

Tabela:

Standings provided by SofaScore

Grupa 2

Izrael - Albanija 2:1 (Weissman 46', Baribo 90+2' - Uzuni 88')

Tabela:

Standings provided by SofaScore

Grupa 4

Srbija - Švedska 4:1 (Mitrović 18', 45+1', 50', Lukić 70' - Claesson 15')

Tabela:

Standings provided by SofaScore