Cesare Prandelli
0

"Srbi su došli isprovocirati prekid"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Ovako nešto nisam u životu vidio!", rekao je šokirani selektor talijanske nogometne reprezentacije Cesare Prandelli nakon što su srbijanski navijači u Genovi onemogućili igranje utakmice dviju reprezentacija.

Najprije su srbijanski navijači huliganskim ponašanjem odgodili početak, a potom i bespovratno prekinuli kvalifikacijski dvoboj za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Sudac utakmice Craig Thomson bio je prisiljen prekinuti utakmicu u ime dobrobiti igrača nakon što su huligani nastavili bacati baklje na teren i razbijati zaštitne blindirane ograde.

"Imam dojam da su srbijanski navijači došli ovamo s namjerom da prekinu utakmicu", rekao je Prandelli opisavši potom događaj kojem je svjedočio u srbijanskoj svlačionici:

"Ušli smo unutra i vidjeli njhovog golmana Vladimira Stojkovića kako se doslovno trese od straha. Nismo mogli razumjeti o čemu se radi dok nam prevodilac napokon nije objasnio: u navijačkoj diverziji na autobus srbijanskih nogometaša huligani su ga napali. Čovjek se prestrašio za život. Odmah mi je bilo jasno da je odigravanje utakmice ugroženo."

Izvještaji iz Italije govore da su se nakon izlaska srbijanskih navijača sa stadiona s njima pokušali obračunati domaći "ultrasi". Sukob većih razmjera spriječila je interventna policija, tako da je sve završilo na nekoliko bačenih "projektila".

Na upite talijanskih novinara zašto policija na samom stadionu nije intervenirala agresivnije i ispraznila tribinu sa srbijanskim navijačima, iz policije su kazali da nisu željeli riskirati eskalaciju većih nemira na stadionu.

Da je rušilački pohod navijačkih plaćenika na Genovu organiziran, svojom je izjavom naslutio i predjednik Srbijanskoga nogometnog saveza (FSS) Tomislav Karadžić:

"Ova djeca u Genovi bili su samo izvršitelji. Nalogodavci ovog čina sada sjede u Beogradu", rekao je Karadžić dodavši: "Ovu bruku i sramotu vidjela je cijela naša zemlja i cijeli svijet. Dva dana smo se ovdje osjećali kao u barutani. Imali smo neugodnosti tokom treninga, ispred hotela, a evo i sada na stadionu Luigi Ferraris. Država mora reagirati."

U tom je kontekstu izjavu dala i ministrica sporta i omladine u Srbijanskoj vladi Snežana Samardžić-Marković: "Ovo je udar na teško i mukotrpno građeni ugled Srbije i srbijanskog sporta u svijetu. Grupa ljudi koja se predstavlja za nogometne navijače osramotila je čitavu zemlju. Slike iz Genove obići će svijet."

"Na kraju, želim zahvaliti našim reprezentativcima, koji su nakon divljačkog napada na golmana Vladimira Stojkovića i nakon nemilih scena na terenu dali sve od sebe da se utakmica ipak odigra", dodala je.

Šta se tačno dogodilo sa Stojkovićem, nekadašnjim miljenikom navijača Crvene zvezde koji se prošlog ljeta priključio Partizanu, iako je u međuvremenu branio u Portugalu, Francuskoj i Engleskoj, nije poznato.

Talijanski mediji tvrde da pri navijačkom napadu na autobus pogođen bakljom, te da je hitno odveden na pregled u bolnicu San Martino u Genovi.

"Ne želim zasad ništa govoriti o tome. Sačekajte da sve ovo prođe", rekao je 27-godišnji golman.