Bogdan Čeko
0

"Spustiti tenzije zbog mira u reprezentaciji"

Piše: A. Karadža
Foto: AP
Foto: AP
Kako je za Sarajevo-x.com izjavio Bogdan Čeko, potpredsjednik NS BiH, sada je najvažnije spustiti tenzije da bi reprezentacija BiH kvalifikacione utakmice mogla dočekati u miru.

NSBiH odlučio je odgoditi utakmicu Kupa BiH koja se trebala igrati u srijedu, kada je zakazana i sahrana pokojnog Vedrana, navijača FK Sarajevo koji je ubijen u neredima u Širokom Brijegu.

"Odgodili smo Kup, jer nije uredu da se utakmica igra na dan kada će biti sahrana preminulog navijača, ali nema govora o odgodi prvenstva. Time bi se izgubio smisao fudbala", kategoričan je Čeko.

Na pitanje da li je dobro rješenje dopustiti odigravanje kola, bez obezbjeđivanja mjera koje bi spriječile eventualne probleme, on je rekao da će NS BiH vidjeti koje su to mjere koje treba donijeti te da je zabrana dolaska gostujućih navijača zatvaranje očiju pred problemom, iako bi navijačke grupe trebale biti kažnjene zabranom gostovanja u trajanju od mjesec dana i vidjeti kakav će to utjecaj imati.

Jedan od zahtjeva navijača Sarajeva koje su uputili odgovornim licima je smjena osoba u NS BiH koji su dopustili odigravanje utakmica u Mostaru i u Širokom Brijegu u isto vrijeme.

"Klubovi su uradili svoj dio posla i oni su čisti. Utakmica je blagovremeno najavljena u tom terminu i da se nije desilo to što se desilo o tome se nikada ne bi pričalo. Angažovano je 30 policajaca i 30 redara. Mislilo se da je to dovoljno, jer, ako se dobro sjećam, na tim utakmicama nikada nije bilo nekih incidenata", rekao je Čeko.

Govoreći o mogućim rješenjima ovog problema, Čeko je rekao da se mora raditi na promjeni svijesti ljudi, ali da ni on nije siguran kako to uraditi.

"Moja su stremljena usmjerena da reprezentacija bude zaštićena, da među njima vlada mir", rekao je Čeko.