Miroslav Blažević
0

"Spremni smo na sva iskušenja u Istanbulu"

FENA
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević, na posljednjoj pres-konferenciji uoči sutrašnjeg puta u Istanbul, gdje će naša selekcija protiv Turske odigrati treću kvalifikacionu utakmicu za nastup na Svjetskom prvenstvu 2010., istakao je da njegovu ekipu očekuje teška utakmica i teško iskušenje.

"Nema dvojbe da ćemo susresti jednog ljutog i odlučnog protivnika, koji želi da realizira rezultat koji je njihov trener stavio ispred njih. Moj kolega Terim je kategoričan, njegov tim mora pobijediti. Razumljivo da su to postavili kao imperativ nakon što su nepredviđeno izgubili dva boda u susretu s Belgijom. S obzirom na sve to pitamo se da li imamo mogućnost da se suprotstavimo jednoj takvoj nogometnoj sili. Treća reprezentacija u Evropi apsolutno zaslužuje svaki respekt", kazao je Blažević.

Selektor smatara da imperativ Turaka može biti naša mala prednost, s obzirom na činjenicu da BiH ima izuzetnu reprezentaciju.

"Imamo ekipu koncentriranog talenta, koja je u stanju da odoli svim iskušenjima koje ćemo doživjeti u Istanbulu. Naša ekipa je kvalitetna, odlučna, hrabra, ništa nas ne može impresionirati, što smo pokazali i protiv Španije, najbolje ekipe na svijetu", kazao je Blažević.

Trener reprezentacije Borče Sredojević je naglasio da su bh. nogometaši spremni odgovoriti čuvenom fanatizmu i borbenošću protivnika, ali da i naš ima slične osobine.

"Smatram da ćemo na psihološkom planu znati odgovoriti. Turski stil igre je poznat, traže kontakt igru u svakom trenutku i povremeni presing, koji sije paniku kod protivnika. Mi smo spremni na to, siguran sam da će naši igrači to znati iskoristiti", naglasio je Sredojević.

Zdravstveni bilten bh. nogometaša je dosta povoljan. Na povredu se jedino žali Zlatan Muslimović, kod koga, kako je Blažević kazao, "vlada kontradikcija" u odnosu na ono što kažu ljekari i sam nogometaš.

"Ipak čini mi se da je na najboljem putu da bude takmičarski spreman za ovu utakmicu", kazao je Blažević.

Kada je u pitanju sastav koji će u subotu istrčati na stadion Bešiktaša, selektor je kazao da još nije riješio dilemu. Ipak, ukoliko Muslimović bude spreman naš tim bi mogao nastupiti u sastavu: Hasagić, Berberović, Salihović, Spahić, Damjanović, Nadarević, Rahimić, Muratović, Misimović, Ibišević i Džeko.

Utakmica Turska - Bosna i Hercegovina, u okviru trećeg kola kvalifikacija za SP igra se u subotu 11. oktobra u 21.00 sat po lokalnom vremenu.