Nogomet
90

Sportsko Udruženje gluhih “Mladost” organizira Međunarodni turnir u malom fudbalu i odbojci

Klix.ba
Sportsko Udruženje gluhih "Mladost" ove subote organizira Međunarodni turnir gluhih u malom nogometu i odbojci "Sarajevo open 2016" koji će biti održan u Skenderiji.

Sportsko Udruženje gluhih "Mladost" je udruženje koje okuplja gluhe i nagluhe osobe radi socijalizacije gluhih kroz sport. Ovo Udruženje ima jako dugu tradiciju - 58 godina postojanja i rada.

"Sportisti ovog udruženja su još od samog početka postizali dobre rezultate kako na domaćim terenima tako i na gostujućim takmičenjima po cijeloj Europi. Sport je jedna od rijetkih aktivnosti gdje glasovna komunikacija ne predstavlja socijalnu barijeru, pa možemo reći da se upravo na takmičenjima i turnirima gluhe osobe osjećaju kao ravnopravni članovi društva. Naše Sportsko Udruženje gluhih 'Mladost' nije budžetski korisnik i finansira se od povremene pomoći, simboličnih donacija socijalno osvještenih ljudi i društveno odgovornih firmi, kroz niz javnosti prepoznatljivih, tradicionalnih projekata", stoji u saopćenju UGNS Mladost.

Udruženje se, među ostalim, finansira kroz aplikacije za projekte po javnim pozivima za sufinansiranje pa je tako dobilo podršku od Federalnog ministarstva Bosne i Hercegovine.

"Finansiramo se i od projekata koje redovno apliciramo po javnim pozivim za sufinansiranje. Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku je prepoznalo važnost našeg projekta i finansijski ga podržalo. U skladu sa tim projektom ćemo održati sportsku manifestaciju Međunarodni turnir gluhih u malom nogometu i odbojci 'Sarajevo open 2016', koji će se održati 15.10.2016. u dvoranskim salama Skenderije od 10 do 19 sati. Na takmičenju će učestvovati 14 ekipa iz Švicarske, Austrije, Rumunije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i BiH", dodaje se u saopćenju.

Poslije turnira će se u Domu mladih od 21:00 sati svečano dodijeliti pehari, priznanja i nagrade za najbolje ekipe i pojedince.