Primera
0

Sporting zaustavio Barcelonu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Rekordnom nizu od šesnaest uzastopnih prvenstvenih pobjeda stigao je kraj na stadionu El Molinon. Barcelonina nogometna ekipa odigrala je na gostovanju kod Sportinga u Gijonu 1-1.

Malo je ko očekivao da će Sporting zaustaviti Barcelonin niz, međutim, upravo se to dogodilo u utakmici u kojoj je domaćin iskoristio jedini udarac prema golu Victora Valdesa za prvi remi Barcelone na strani ove sezone. Do ove subote igrači Josepa Guardiole bili su u savršenom nizu od deset uzastopnih pobjeda na strani, nizu koji je prekinut golom Davida Barrala (s lijeve strane u 16. minuti) i uz mnoštvo intervencija Sportingovog golmana Ivana Cuellara.

Kapitulirao je bivši golman mlađih selekcija španske nogometne reprezentacije samo jednom, u 79. minuti, kada ga je lijepim lob-udarcem nadmudrio David Villa. Za sve ostalo može samo pobrati čestitke za odbranu svoje mreže.

Barcelona je, očekivano, imala više od igre u ovom ogledu. Posjed lopte od 78 posto koristila je za kreiranje napada koji su se nizali jedan za drugime, no koji nisu "isprovocirali" sedamnaestu uzastopnu pobjedu i izjednačenje Interovog rekorda, kada su takmičenja u ligama evropskih klubova u pitanju.

Osvojenim bodom ili uz izgubljena dva, "katalonski ponos" povećao je svoju prednost pred Real Madridom na Primerinoj tabeli. Iznosi ona sada osam bodova, a priliku da je smanje na pet igrači Josea Mourinha imat će u nedjelju na gostovanju kod Espanyola.

Treću uzastopnu utakmicu na svom stadionu Vicente Calderon, a četvrtu u nizu izgubili su nogometaši madridskog Atletica. Ovaj puta svladala ih je Valencia 2-1 i to nakon što je Jose Antonio Reyes doveo domaćina već u trećoj minuti u vodstvo i nakon što je Diego Forlan u 58. propustio realizirati jedanaesterac.

Propušteno od Atletica kaznio je Joaquin svojim trećim i četvrtim pogotkom sezone što je Valenciju dovelo do trećeg mjesta ljestvice. Hoće li ondje i ostati znat će se u nedjelju nakon utakmice Deportiva i Villarreala, do sada najuvjerljivije pratnje vodećeg dvojca.

  Primera, 23. kolo, subota:

Sporting – Barcelona 1-1 (Barral 16 / Villa 79)

Atletico – Valencia 1-2 (Reyes 3 / Joaquin 41, 86)

Redoslijed: 1. Barcelona 62, 2. Real Madrid 54 (-1), 3. Valencia 47, 4. Villarreal 45 (-1), 5. Athletic 38 (-1).