Raspršeni snovi o tituli?
0

VIDEO / Sporting Gijon nanio Realu prvi domaći poraz ove sezone

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Sportinga iz Gijona, 13-plasirana ekipa Primere, pobijedili su u prvom dvoboju 30. kola španskog prvenstva Real u Madridu 1-0.

U 78. je minuti utakmice nakon sjajne akcije po lijevoj strani i povratne lopte Nacha Casesa gol odluke zabio De las Cuevas pogodivši Casillasovu mrežu neodbranjivim prizmenim udarcem od stative.

Nanio je asturijski sastav time Realu prvi ovosezonski prvenstveni poraz u 15. utakmici. U svih 14 dosadašnjih domaća je ekipa slavila.

Imao je sastav Josea Mourinha dominaciju na terenu i puno prilika za pogodak, koje su Portugalčevi napadači uporno promašivali. Činio je to i Gonzalo Higuain, koji je u 56. minuti ušao u igru zaigravši prvi put nakon četveromjesečne pauze i operacije kičme.

Mogao je sudija Gonzalez također svirati i 11-erac za domaću ekipu zbog očiglednog igranja rukom gostujućeg stopera u vlastitom 16-ercu.

Sastav trenera Manuela Preciada namučio je izrazito Real i u prvom dijelu prvenstva, izgubivši u Gijonu samo 1-0. Na svom su travnjaku ove sezone Asturijci remizirali i s Barcelonom (1-1), dok su na Nou Campu izgubili s minimalnih 1-0. Uzeli su bod također na gostovanju kod četvrtoplasirane Valencije (0-0), kao i kod trećeplasiranog Villarreala (1-1).

Pobijedi li Barcelona Villarreal na večerašnjem gostovanju, razlika će ne vrhu iznositi u korist katalonske ekipe iznositi velikih osam bodova.

Uz ovaj je poraz vezan i jedan kuriozitet. Tačno 150 utakmica trajala je, naime, neprekinuta serija nepobjedivosti Josea Mourinha i njegovih klubova u domaćim prvenstvenim takmičenjima.

Trenirajući Porto, Chelsea, Inter i Real Madrid Mourinho nije izgubio prvenstveni dvoboj kod kuće više od devet godina. Niz započet 23. februara 2002. godine porazom (3-2) njegovog Porta od Beire Mar na Antasu, prijašnjem Portovom stadionu, trajao do ove subote, kada je Mourinhov Real izgubio na Santiago Bernabeuu od Sporting Gijona 1-0 u srazu 30. Primerinog kola.

Čarolija najboljeg svjetskog trenera trajala je devet godina i 150 utakmica, u kojima su kao domaćini njegovi nogometaši ostvarili učinak od 125 pobjeda i 25 remija.

Jednako impozantan bio je ovosezonski skor Reala u domaćim zvaničnim utakmicama. Do poraza od tima Manuela Preciada Portugalac je sa svojom ekipom ostvario sve do jedne pobjede, 22 ukupno. Pobijedili su Madriđani ove sezone u svih 14 domaćih prvenstvenih dvoboja, sva četiri sraza Kupa kralja i sva četiri dvoboja Lige prvaka. Nijednom nisu izgubili, niti ijednom remizirali.

Primera, 30. kolo:

Real Madrid – Sporting Gijon 0-1 (De las Cuevas 78)

Kasnije:

Getafe – Valencia Villarreal – Barcelona

Tabela: 1. Barcelona 78 (-1), 2. Real Madrid 73, 3. Villarreal 54 (-1), 4. Valencia 54, 5. Espanyol 43 (-1), ... 13. Sporting Gijon 35...