Nogomet
35

Sport ujedinjuje naciju: Kipar bi se trebao ugledati na BiH

Klix.ba
Zmajevi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zmajevi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kiparske vođe ponovo pregovaraju o ujedinjenju ostrva, što bi moglo predstavljati ključni pokretač za mir i razumijevanje turskih i grčkih Kiprana, a tamošnji list Cyprus Mail ističe da ujedinjenju mogu doprinijeti i sportski uspjesi, te kao najbolji primjer navode Bosnu i Hercegovinu.

"Fudbalska reprezentacija Kipra nalazi se u istoj grupi sa BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, a postoji nešto što bi Kipar mogao naučiti iz prošlosti ovih svojih bh. rivala", navodi se u komentaru.

Dalje se ističe da su posljednji uspjesi bh. reprezentacije i plasman na Svjetsko prvenstvo napravili važan korak prema zajedništvu i harmoniji u zemlji. List podsjeća i da je naša zemlja na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine došla do play-offa, a da je prošle godine reprezentacija postigla nezamisliv uspjeh.

Cyprus Mail navodi da je Miroslav Blažević bosanski Hrvat, kao i kapiten Emir Spahić, te spominje i Zvjezdana Misimovića, Edina Džeku i Safeta Sušića.

"Iako se ne može poreći da određene tenzije između različitih etničkih grupa i dalje postoje, nacionalni fudbalski tim je pomogao da se formiraju elementi jedinstva. Ovo je nedavno u intervjuu za World Soccer Magazine potvrdio i selektor Sušić rekavši: 'Prije nekoliko godina niste mogli zamisliti bosanske Srbe ili Hrvate kako navijaju za državni tim, ali se to sada promijenilo'", piše kiparski list.

Sama pomisao na reprezentaciju sa kiparskim Turcima kao igračima nekima izgleda kao teško ostvariva ideja. Neki joj se protive iz ideoloških razloga, dok drugi strahuju da bi to moglo izazvati nove sporove. Međutim, list otkriva da se u kiparskom ragbi timu već nalazi nekoliko turskih Kiprana.

Jedan od njih je i Burhan Torgut, koji je uvjeren da ragbi može premostiti postojeći jaz. Za njega nema grčkih i turskih Kiprana. "Na kraju dana svi smo mi samo Kiprani", poručio je.