Nogomet
3

Šporar, Nestorovski i Benko u društvu Neymara, Ibrahimovića, Aubameyanga...

Anadolija
Andraž Šporar, fudbaler Olimpije iz Ljubljane, najefikasniji je igrač liga zemalja Zapadnog Balkana minule jeseni. Postigao je 17 golova u 22 utakmice Prve lige Slovenije.

Portugalac Hugo Vieira briljirao je u dresu beogradske Crvene zvezde, sa kojom je uvjerljivo prvi na tabeli Super lige Srbije. On je prvi strijelac šampionata sa 14 golova (22 meča). U Hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL) golgeter prvog dijela prvenstva je Makedonac Ilija Nestorovski. U 21 susretu 13 puta tresao je protivničke mreže.  

Blažo Ilijovski (Rabotnički) najbolji je ovosezonski strijelac u Prvoj ligi Makedonije (13 golova, 18 utakmica), Leon Benko (Sarajevo) u Premijer ligi BiH (11, 18), te Marko Šćepanović (Mladost) u Prvoj ligi Crne Gore (11, 17).

U priči o golgeterima procentualno ništa pretjerano efikasnije nisu bile ni prve zvijezde najjačih nacionalnih prvenstva u Evropi. U Engleskoj Jamie Vardy (Leicester) dao je najviše, 15 golova (17 utakmica), dok je Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) postigao 18 pogodaka u 17 kola Bundes lige Njemačke, što ga čini trenutno najboljim u trci za "Zlatnu kopačku".

Gonzalo Higuain, igrač Napolija najefikasniji je u Seriji A (16 golova, 17 utakmica), Neymar (Barcelona) u španskoj Primeri (14, 16), a Zlatan Ibrahimović (PSG) u francuskom Le Championatu (15, 19).

Izuzetno dobru sezonu ima i Samuel Eto'o, koji je vodeći na listi strijelaca u Super ligi Turske. Slavni Kamerunac dao je 13 golova u dresu Antalyaspora odigravši 16 utakmica.