Nogomet
6

Španski zakon štiti Messija: Ne može u zatvor zbog utaje poreza

Anadolija
Lionel Messi (Foto: AFP)
Lionel Messi (Foto: AFP)
Lionel Messi, najbolji nogometaš svijeta koji je optužen zbog utaje poraze, prema pisanju španskih medija, ne može dobiti zatvorsku kaznu.

U tužbi protiv Messija navedeno je da slavni igrač Barcelone od 2007. do 2009. godine ministarstvu finansija Španije nije plaćao porez na prihode, kao i na primanja od reklama.

Međutim, španski pravni stručnjaci tvrde kako čak i u slučaju da bude osuđen zbog utaje poreza Messi ne može biti strpan iza rešetaka.

Prema kaznenopopravnom zakonu Španije, koji je donesen ove godine, Messi bi u najgorem slučaju morao platiti novčanu kaznu u iznosu od 10 miliona eura. Španski stručnjaci tvrde da Messi ne može dobiti zatvorsku kaznu jer do sada nikada nije imao policijske dosje.

Prema pisanju medija na Pirinejskom poluostrvu, Messi možda neće trebati ni na sud ako se uspije dogovoriti sa ministarstvom finansija.

List Forbes navodi da Messi, koji je 10 najbogatiji sportista svijeta, od ugovora sa Barcelonom godišnje zarađuje 15 miliona, a od reklama 16 miliona eura.

Inače, državni tužilac Katalonije, uz najboljeg igrača svijeta, za poreske prevare u 2007., 2008. i 2009. godini tereti i njegovog oca Jorge Horacio Messija, zbog neplaćanja poraza na dobit u iznosu od 4.000.000 eura. U narednim danima bit će poznato hoće li Sud u Barceloni prihvatiti tužbu kao osnovanu, odnosno hoće li doći do suđenja.