Nogomet
8

Španski tužitelji pozvali Neymara da odsluži dvogodišnju zatvorsku kaznu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Španski tužitelji pozvali su napadača Barcelone Neymara da odsluži dvogodišnju kaznu zbog navodnog učešća u korupciji tokom njegovog transfera iz brazilskog kluba Santosa u Barcelonu 2013. godine. Pored zatvorske kazne, tužitelji traže i novčanu kaznu u iznosu od 10 miliona eura.

Sudija Jose Perals također je pozvao bivšeg predsjednika Barcelone Sandra Rosella da odsluži petogodišnju zatvorsku kaznu te da isplati kaznu u iznosu od 8,4 miliona eura.

Traženo je da se ukinu optužbe protiv trenutnog predsjednika Barcelone Josepa Marije Bartoumeua.

Očekuje se da će Rosell, Neymar i njegov otac odgovarati pred sudom.

Problem proizilazi iz žalbe brazilske investicijske grupe DIS koja je posjedovala 40 posto prava na Neymarov transfer i navodno je dobila manje novca nego je trebala od ukupnog iznosa transfera.

Rossel je dao otkaz na funkciju predsjednika 2014. godine i svjedočio je pred sudom u februaru zajedno sa Bartomeuom, Neymarom i Neymarovim ocem.

Klub je u junu dogovorio sa tužiteljima da isplati 4,7 miliona funti, čime je izbjegao kazne zbog izbjegavanje poraza tokom transfera.

Barcelona je smatrala da je slučaj zatvoren u junu, iako su španski tužitelji poništili presudu u septembru i time nastavili slučaj.

Neymarov saigrač Messi je ranije osuđen na 21 godinu zatvora zbog utaje poreza, ali nije morao služiti zatvorsku kaznu, jer je izrečena na manje od dvije godine pa se zapravo radi o uslovnoj kazni.