Najviše Realu i Barci
0

Španski prvoligaši bez dogovora oko prodaje TV-prava u Primeri

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnici 20 španskih nogometnih prvoligaških klubova sastali su se radi dogovora oko podjele buduće zarade od prodaje TV-prava za utakmice Primere, ali zasad nisu postigli dogovor.

Prema trenutnom sistemu raspodjele zarade od prodaje TV-prava, koji važi do 2014. godine, klubovi godišnje dijele zaradu od oko 600 miliona eura, a polovicu tog iznosa uzimaju Real Madrid i Barcelona.

Iako su svi klubovi svjesni veličine i značaja ta dva kluba, smatraju da podjela nije pravedna, a čak se s time slažu i dva najveća rivala u Primeri koji su spremni sarađivati na novom sistemu koji bi iznjedrio pravedniju raspodjelu kolača.

"Ostali su klubovi Realu i Barceloni dali do znanja da nisu sretni s trenutnom podjelom, iako prepoznaju činjenicu koliko ta dva kluba podižu vrijednost cijele Primere. No, prvenstvo ipak čine više od dva kluba", kaže glasnogovornik La Lige Juan Carlos Santamaria.

Na sastanku u utorak, Real i Barcelona su zajednički predložili sistem prema kojem bi oni uzeli kombinirano 34% ukupnog iznosa, Atletico Madrid i Valencia kombinirano 11%, a svi ostali klubovi bi podijelili preostalih 55%.

No, s tim se prijedlogom nisu složili Sevilla i Villarreal jer su ih predstavnici klubova s Bernabeua i Nou Campa gurnuli u ''drugu kategoriju''. Sevilla i Villarreal predlažu da svi klubovi ravnomjerno podijele 40% prihoda, a ostalih 60% na bazi učinka, odnosno rezultata.

Klubovi su razmotrili i ideju koja se zasigurno neće dopasti TV-kućama koje otkupljuju prava za prijenose utakmice Primere, povišenje ukupne godišnje zarade sa 600 na 900 miliona eura, kako nijedan klub ne bi zarađivao manje nego što trenutno zarađuje.

Novi sastanak zakazan je za 22. oktobra.