Nogomet
0

Španski nogometni klubovi duguju tri milijarde eura

Totalsport
Finansijska katastrofa i kolaps prijete španskom klupskom nogometu ukoliko se poslovanje klubova pod hitno ne stavi pod kontrolu, zaključio je predsjednik Osasune Francisco Izco.

U intervjuu datom agenciji Reuters Izco je izjavio da većina španskih klubova, ne računajući velikane Barcelonu i Real, posluju po neprihvatljivim principima stalnog rashodovnog viška u odnosu na prihode, te da su očajno loš ekonomski model.

  • Jednostavno, živi se iznad mogućnosti. Ne promijeni li se nešto istog trenutka, predviđam finansijsku katastrofu neviđenih razmjera - kaže Izco i dodaje:

  • Pretjeruje se pri građenjima momčadi, klubovi ne paze na svoje troškove i to je sve postalo normalno. Jednostavno se proširilo izvan kontrole. Nogometni svijet nije imun na globalnu ekonomsku situaciju. Moramo svi prihvatiti period prilagodbe kojim bismo do temelja promijenili sistem. Potrošnja se mora početi kontrolisati i mora se dovesti u ravnotežu s prihodima.

U Španiji postoje zasad dva modela djelovanja nogometnih klubova. Jedan je status Bezimenih sportskih društava (Sociedades anonimas deportivas), a drugi, onaj malobrojniji, u kojem je nominalni vlasnik kluba ogromna vojska navijača-članova (socios) umjesto dioničara. Po tom modelu funkcioniraju Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao i Osasuna.

Španska vlada nedavno je uputila javnu kritiku SAD-ovima, kojima je postalo normalno pokretati proces stečaja nakon nagomilanih gubitaka samo da bi srezali vlastite dugove, te potom nastaviti poslovanje nepodmirenih potraživanja i s novim srljanjem “u crveno”.

Jose Maria Gay, profesor računovodstva na Univerzitetu Barcelona, izračunao je da ukupni dug 20 španskih klubova u Primeri iznosi tri milijarde dolara, otprilike isto koliko i u engleskih premierligaša.