{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španski nogomet dominira Evropom ove sezone

T
Totalsport
16.3.2012. u 09:47
0
9
Španski nogomet dominira Evropom ove sezone
0
Španski nogomet dominira Evropom ove sezone
Lionel Messi (Foto: AFP)
Nakon četvrtka je poznato šesnaest klubova koji su ostali "u igri" u nogometnoj Ligi prvaka i Evropskoj ligi. S pravom možemo reći da ove sezone u ta dva takmičenja dominiraju španski klubovi.
Naime, Španci čine gotovo trećinu preostalih klubova. Od njih 16 pet ih dolazi iz Primere, s tim da jedino Špaija (Real Madrid i Barcelona) ima dva predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka. U Evropskoj ligi su, pak, ostala još tri španska kluba (Atletico Madrid, Athletic Bilbao i Valencia), te su i u tom takmičenju oni najbrojniji.

Njemačka je druga po zastupljenosti, imaju jednog predstavnika u Ligi prvaka (Bayern), te dva u Evropskoj ligi (Schalke i Hannover).

Portugal je treći po uspješnosti, imaju po jednog predstavnika u oba takmičenja (Benfica i Sporting), a definitivno su najveća razočarenja Engleska i Italija. Samo su Chelsea i Milan ostali živi i oba se sastava takmiče u Ligi prvaka.

Zastupljenost klubova u Ligi prvaka i Evropskoj ligi:

5 - Španija (Real Madrid, Barcelona, Atletico, Athletic, Valencia)
3 - Njemačka (Bayern, Schalke, Hannover)
2 - Portugal (Benfica, Sporting)
1 - Engleska (Chelsea), Italija (Milan), Francuska (Marseille), Cipar (Apoel), Nizozemska (AZ Alkmaar), Ukrajina (Metalist)

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: