Fernando Torres
0

Španski klubovi troše previše novca na strance

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Španski napadač Fernando Torres kritikovao je klubove iz svoje zemlje jer troše previše novca na strane nogometaše, a domaće zanemaruju.

Real Madrid je platio četiri najveće odštete u historiji nogometa, ali nijedna se od njih nije odnosila na španskog igrača. Kraljevski klub je plaćao desetke miliona eura odštete za Zinedinea Zidanea, Kaku i Luisa Figa, a uskoro bi trebao zaključiti i rekordan transfer Cristiana Ronalda za kojeg će Manchester Unitedu platiti 94 miliona eura.

Svojevremeno je, dovođenjem Johana Cruyffa i Diega Maradone, granice probijala i Barcelona, a među rekordere se upisivao i Betis koji je prije 11 godina za Brazilca Denilsona platio 25,5 miliona eura. U svim se tim slučajevima radi o stranim nogometašima, što posebno smeta Torresu, kojeg je Liverpool 2007. Atleticu platio 23,5 miliona eura.

  • U Španiji još uvijek ne cijenimo dovoljno svoje nogometaše. Imamo najbolju reprezentaciju na svijetu i na naše bi nogometaše trebalo biti potrošeno puno novca, ali španski klubovi to ne čine. Rade to samo kad se radi o strancima – ogorčen je Torres koji je u nedjelju s tri pogotka predvodio "furiju" do pobjede protiv Novog Zelanda (5-0) na startu Kupa konfederacija.

Ovih bi dana Torres ipak mogao doći na svoje budući da su brojni evropski klubovi voljni izdvojiti velike svote za Davida Villu, Davida Silvu i Xabija Alonsa. Ipak, teško je očekivati da će se njihovi eventualni transferi približiti onima Cristiana Ronalda i Kake.